Asiakkaat | Eeva Räihä | 11.11.2022

Rotomon on menestysputkessa

Rotomon on rohkeasti kasvava putki- ja kaivotehdas Kangasniemellä, Mikkelin ja Jyväskylän puolivälissä. – Sijaintimme keskellä rakentavaa Suomea takaa nopeat ja joustavat toimitukset koko maahan, toteaa Rotomonin kokoonpano-osaston tuotantopäällikkö Lauri Tiihonen.

Kotimaiset rumpuputket, sadevesi- ja salaojaputket, kaapelinsuojaputket, mittatilauskaivot, erottimet ja jätevesijärjestelmät muodostavat Rotomonin tuotannon ytimen. – Kaikki tuoteperheet nivoutuvat toisiinsa. Jos asiakas tarvitsee lokasäiliön, hän hyvin todennäköisesti tarvitsee myös putket ja saostussäiliön. Me valmistamme niitä kaikkia, Tiihonen kuvailee kokonaisvaltaista ajattelua.

Mökkipaketti-jätevesijärjestelmän saostuskaivoja valmiina kuljetukseen.

Ekologisuus huomioidaan kaikessa tekemisessä

– Panostamme kierrätykseen, ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti, minkä ansiosta olemme rakennusalan edelläkävijöitä kierrätysmuovin hyödyntämisessä, Lauri Tiihonen kertoo Rotomonin ympäristöystävällisestä tuotekehityksestä.

– Voimme uusiokäyttää omasta tuotannostamme syntyvän ylijäämämateriaalin murskauksen ja jatkokäsittelyn jälkeen. Mitään ei mene hukkaan. Oman kehitystyömme tuloksena pystymme hyödyntämään tuotannossamme myös ulkoa hankittavaa kierrätysmuovia sopivana seoksena yhdessä uuden raaka-aineen kanssa. Näin saamme aikaan ekologisia ja lujuusominaisuuksiltaan erinomaisia tuotteita. Esimerkkinä Ekoputki, joka on peltoputkimarkkinaan kehitetty PVC:tä ympäristöystävällisempi kierrätettävästä polyeteenistä valmistettu peltosalaojaputki.

Sopivasti yhtä aikaa kuvaan Rotomonin ajojärjestelijä Ari Parosen, tuotantopäällikkö Lauri Tiihosen, logistiikka- ja ostovastaava Aki Rantasen ja Kaukokiidon myyntipäällikkö Katri Welinin kanssa osui tavaraa noutamaan saapuva yhdistelmäajoneuvo.

Rotomonin kasvu edellyttää tehokasta ja joustavaa kuljetuspalvelua

– Joskus lastausalueella tapaa oikein kunnon Kaukokiitokolonnan. Viime keväänä eräänä kauniina lopputalven päivänä tuossa oli jonossa yhdeksän autoa tulossa yhtä aikaa lastaukseen – pari sataa metriä autoa! kuvailee kevätkiireitä ajojärjestelijä Ari Paronen.

Pakkaamattomat, suurikokoiset tuotteet tuovat oman haasteensa kuljetusten suunnitteluun.

Yhteistyö Rotomonin ja Kaukokiidon välillä on jatkunut toistakymmentä vuotta. – Jonkin verran kuljetimme jo 2000-luvun alussa. Haimme silloin tavaraa ensimmäisestä paikasta Koivuniemen tilalta, Kaukokiidon myyntipäällikkö Katri Welin muistelee yhteistyön alkutaivalta.

Rotomon on kasvu-uralla. Kuljetuksiin tarvitaan enemmän kapasiteettia, enemmän autoja. – Arvostamme Kaukokiidon ammattitaitoa. Tavara lähtee sovitusti. Kuljetusvahinkoja on vähän, myöhästymisreklamaatioita ei juuri lainkaan. Näillä kuljetusvolyymeillä jotain pientä tapahtuu väkisinkin joskus, Lauri Tiihonen arvioi, ja jatkaa: – Tämäkin on yksi mittari, joka kertoo hyvää Kaukokiidon osaamisesta.

– Yhteistyö on muuttunut meidän kasvumme myötä. Kaukokiito on kasvanut meidän mukanamme ja pystyy vastaamaan jatkuvasti lisääntyviin kuljetustarpeisiimme, pitkän yhteistyön kehitystä kuvailee Aki Rantanen, joka vastaa Rotomonin ostoista ja logistiikasta.

– Suurikokoisten tuotteiden käsittelyä piti alkuun opetella. Olemme miettineet yhdessä monet kerrat, miten tavaroita pitää nostaa ja laskea. Olemme kehittyneet pakkaamattomien tuotteiden käsittelyssä. Pitkään jatkunut yhteistyö on tuottanut hedelmää, yhdessä olemme päässeet hyvään lopputulokseen, Katri ja Aki nyökyttelevät yksissä tuumin.

– Keväällä täällä on oikeasti piha täynnä tavaraa. Nykyisellään n 14 hehtaaria käsittävä ulkovarastointialue on alansa suurimpia, Lauri Tiihonen kuittaa tavaramäärän taivastelut hymyillen.

Rotomon lyhyesti:

  • perustettu 2002
  • omistajat Karnell AB, Antti Kuukkanen, MidInvest Oy
  • toimitusjohtaja Antti Kuukkanen
  • 46 työntekijää
  • sijaitsee Kangasniemellä Etelä-Savossa
  • liikevaihto noin 13,5 Me