Asiakkaat | Päivi Kaijula | 24.2.2023

Meltex: asiakkaan kuuntelu on Kaukokiidon vahvuus

Kaukokiito saa kiitosta asiakkaan kuuntelusta: yhdessä keskustellen on löydetty juuri Meltexille sopivat kuljetusratkaisut. Meltex ja sen tuotteet ovat tuttuja rakennus-, maanrakennus- ja LVI-alojen ammattilaisille sekä omakotirakentajille.

Kotimainen maanrakennuksen ja LVI-alan erikoisosaaja Meltex valmistaa, maahantuo ja myy erilaisia rakennus-, maanrakennus ja LVI-alan muovipohjaisia tuotteita. Vuonna 1993 perustettu yritys on kasvanut valtakunnallisesti merkittäväksi tekijäksi rakentamisen tuotteissa. Se eroaa muista alan toimijoista erityisesti siinä, että se ei vain myy, maahantuo tai valmista tuotteita – vaan se tekee näitä kaikkia. Yrityksellä on jo nyt Suomessa 8 kaivotehdasta, 3 putkitehdasta, 34 hehtaaria varastoa ja 10 myymälää. Vuoden 2023 alussa yrityksen uusin tuotantolaitos aloitti toimintansa ja se valmistaa suodatinkangasta.

Kotimaisuus on valttia Meltexille

Suurin Meltexin toimipaikoista sijaitsee Jyväskylän Palokassa. Alue on vuosituhannen vaihteen jälkeen kehittynyt ja laajentunut yhdestä tehdashallista ja pihamyymälästä valtavasti: tänä päivänä tällä 15,3 hehtaarin alueella on myymälä, kaivojen ja putkien valmistus ja nyt myös Suomen ensimmäinen maanrakennuskankaita valmistava tehdas.

– Tehtaan rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2021 ja varsinainen valmistus alkoi vuoden 2023 alussa, kertoo Meltexin tuotantopäällikkö Sami Savolainen.

Savolainen on ollut mukana modernin tehtaan perustamisessa alusta saakka. Aiemmin yritys maahantoi maanrakennuksessa käytettävää suodatinkangasta Etelä-Euroopasta, mutta halu saada tuotanto sinne, missä niiden markkinatkin ovat, antoi alkusysäyksen oman valmistuksen aloittamiseen.

– Uuden tuotannon myötä työllistämme lisää suomalaisia. Valmiit kangasrullat nostetaan tehtaalta suoraan autoon, joka kuljettaa ne meidän omiin myymälöihin tai suoraan asiakkaalle. Tämä pienentää tuotteiden kuljetuksista aiheutuvaa ympäristökuormitusta.

Kotimaisuus myös yhdistää Meltexiä ja Kaukokiitoa, sillä kummallakin yrityksellä on suomalainen omistuspohja: Meltex kuuluu suomalaiseen Etola-konserniin ja Kaukokiidon omistavat neljä kotimaista liikennöitsijää. Kumpikin yritys lisäksi kantaa ylpeänä kotimaisuudesta kertovaa Avainlippu-merkkiä.

Lue lisää Suomen ensimmäisestä suodatinkangastehtaasta Meltexin asiakaslehdestä.

Sami Savolainen, Mikko Partanen ja Jarkko Salminen seuraavat, kuin suodatinkangas valmistuu Meltexin tehtaalla. Asiakkaan kuuntelu on myös sitä, että tutustuu heidän toimintaansa.

Meltex Oy:n suodatinkangastehdas aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa. Meltexin logistiikkapäällikkö Mikko Partanen ja tuotantopäällikkö Sami Savolainen esittelivät Kaukokiidon myyntipäällikkö Jarkko Salmiselle, miten raakamateriaali muokkaantuu valtavien koneiden avulla rakennusten perustuksissa ja maanrakennuksessa käytettäväksi kankaaksi.

Asiakkaan kuuntelun lisäksi helppo seuranta, avoimuus ja henkilökohtainen palvelu

Meltexiläisten mukaan pitkän yhteistyökumppanuuden ”salaisuus” on se, että Kaukokiito kuuntelee ja ymmärtää asiakkaansa tarpeet, hoitaa hommat sovitusti ja yhdessä etsitään aina toimivampia ratkaisuja.

– Yhteistyö Kaukokiidon kanssa on ollut aina sujuvaa. Meille on valtakunnallisena toimijana tärkeää, että kuljetukset saadaan hoitumaan ajallaan sinne, minne pitääkin. Näin me voimme keskittyä tuotteidemme valmistukseen ja myyntiin, logistiikkapäällikkö Mikko Partanen kuvailee.

Kaukokiidon lähetysten seurantamahdollisuudet helpottavat Partasen mukaan päivittäistä työtä yrityksen logistiikkaosastolla. Partasen mukaan tärkeää on myös se, että tarvittaessa joustoa löytyy puolin jos toisinkin. Erityistä kiitosta Kaukokiidon toiminnassa ansaitsee henkilökohtainen palvelu, avoin ratkaisukeskeinen keskustelu ja nopea reagointi erilaisiin tilanteisiin.

– Meille valmistajana jokainen tunti on tärkeä, ja kun kuljetuspalvelu toimii sovituilla aikatauluilla, homma toimii. Tarvittaessa voimme tarkistaa toimitusten kulkua Kaukoputkesta. Kaukokiidon palvelussa erityisen hyvää on se, että meitä kuunnellaan asiakkaana: meillä on omat yhteyshenkilöt, joihin voimme tarvittaessa olla yhteydessä. Näin erikoistilanteisiinkin löydetään ratkaisu aina todella nopeasti.

Meltexin logistiikkapäällikkö Mikko Partanen ja Kaukokiidon myyntipäällikkö Jarkko Salminen seuraavat, kuinka tuotannosta juuri valmistunutta suodatinkangasta lastataan Kuljetusliike Taipale Oy:n konttiin. Asiakkaan kuuntelu johti nykyiseen toimintamalliin.

Kuvassa Meltexin logistiikkapäällikkö Mikko Partanen ja Kaukokiidon myyntipäällikkö Jarkko Salminen seuraavat, kuinka tuotannosta juuri valmistunutta suodatinkangasta lastataan Kaukokiidon/Kuljetusliike Taipale Oy:n kärryyn.

Kuljetuspalveluiden kehittäminen tärkeä osa kokonaisuutta

Avointa keskustelua käydään päivittäisen operatiivisen toiminnan lisäksi myös seurantapalavereissa. Meltexillä ja Kaukokiidolla on yhteinen intressi kehittää toimintoja jatkuvasti. Yksi suuri teema on kuljetusten ympäristövastuu.

– Kuljetuspalveluissa ympäristöä huomioidaan esimerkiksi optimoimalla autojen täyttöastetta, suunnittelemalla ajoreitit hyvin ja ajamalla taloudellisesti. Nämä kaikki vaikuttavat kuljetusten hiilijalanjälkeen, kertoo Kaukokiidon myyntipäällikkö Jarkko Salminen.

Pitkän yhteistyökumppanuuden aikana Kaukokiito on kehittänyt dataa, jotta asiakas näkee miten palvelu toimii, ja mitkä ovat kuljetusten hiilidioksidipäästöt. Näiden asioiden läpikäyminen avoimesti yhteisissä palavereissa on tärkeää kummallekin osapuolelle.

– Hiilijalanjälki, ympäristöstä huolehtiminen ja toiminnan vastuullisuus tulevat olemaan entistä tärkeämpiä tulevaisuudessa, kiteyttää Sami Savolainen. On todella tärkeää, että näitä asioita käydään yhdessä läpi. Asiakkaan kuuntelu on tässäkin valttia!

Meltex lyhyesti:

  • Perustettu 1993
  • Liikevaihto 133 ME (2022)
  • Työntekijöitä 339
  • 8 kaivotehdasta
  • 3 putkitehdasta
  • 1 suodatinkangastehdas
  • 10 myymälää

Luitko jo nämä:
Framery ulkoisti varastointi- ja lähettämötoiminnot Kaukokiidolle

Sandvikin uusi kokoonpanolinja Kaukokiidon logistiikkakeskuksessa