Asiakkaat | Tuuli Mäkelä | 10.9.2020
DeLaval tukee vastuullista ja kannattavaa maidontuotantoa
Kuvat: Jarmo Katila
Maitotilojen määrä Suomessa laskee, mutta maidontuotanto pysyy silti vakaana. Näiden tilojen kanssa yhteistyössä toimii karjatalousalan yritys DeLaval, jonka tarvike- ja kulutustuotteet kulkevat Kaukokiidon matkassa.
Västankvarnin maitotilalla Inkoossa valmistaudutaan uuteen päivään. Osa tilan lehmistä on ruokintapöydän äärellä ”aamiaisella” syömässä rehua, ja osa samaan aikaan odottamassa pääsyä lypsylle. Jotkut lehmistä ovat hiljattain poikineet ja viettävät hetken ”äitiyslomaa” – niiden tuottamalla ternimaidolla ruokitaan vastasyntyneet vasikat.
Siinä missä entisaikaan lypsy hoidettiin käsin, hyödynnetään maitotiloilla nyt robotiikkaa. Niin myös Västankvarnilla, jonka nykyaikaisessa navetassa komeilee kaksi lypsyrobottia, jotka lypsävät tilan lehmät kolmesti vuorokaudessa. Robotit ovat karjatalousalan yritys DeLavalin tuotantoa. Robotit lypsävät käytännössä ympäri vuorokauden, sillä lypsy keskeytyy vain pesujen ajaksi.
DeLaval on maailman johtava lypsylaitteiden ja -ratkaisujen toimittaja. Sen valikoimiin kuuluu lypsyrobottien ja muiden maitotilalla tarvittavien laitteiden lisäksi erilaiset tarvikkeet ja kulutusosat, kuten pesuaineet, hoitotuotteet, aitaukset ja varaosat. Tuotteet palvelevat maitotilojen lisäksi myös lihakarjatiloja ja hevostiloja.
– Kaukokiito on ollut tarvike- ja kulutustuotekuljetustemme pääyhteistyökumppani Suomessa kaksi vuosikymmentä. Kaukokiidon Turun terminaali on ollut jakelupisteemme koko yhteistyön ajan. Lähetyksemme ovat kaikkea kymmenen gramman paketeista tuhannen kilon lavoihin asti, kertoo DeLavalin Suomen asiakaspalvelussa työskentelevä Leena Hiltunen.
– Tuotteidemme jakelu on siitä poikkeuksellista, että vaikka asiakkaat työskentelevät tiloilla, he saattavat olla fyysisesti kaukana sieltä, mihin lähetys toimitetaan – esimerkiksi peltotöissä. Siksi on tärkeää, että tiedonkulku toimii, ja asiakas tietää, koska lähetys saapuu, jatkaa asiakaspalvelun esimies Niina Veijalainen.
Maitotilojen koko kasvaa
Maitotilojen määrä vähenee Suomessa 7–8 % vuosivauhtia. Vaikka luku on huolestuttava, on maidontuotannon tilanne silti vakaa, sillä maitotilojen koko kasvaa. Suomalaisilla maitotiloilla on keskimäärin 47 lehmää. Västankvarnin maitotila on suuri, sillä lehmiä asuu tilalla satakunta.
Maidontuotannon turvaaminen, eläinten hyvinvointi ja tilojen kannattava toiminta vaativat oikeat tuotteet ja logistiikan toimivuuden – viiveisiin tai seisahduksiin ei ole varaa. Lisäksi DeLavalin valtakunnallinen huolto-organisaatio on tilojen saatavilla ympäri vuorokauden.
– DeLavalin logistiikkajohto toimii Saksassa, ja käymme heidän kanssaan kuukausittain läpi logistiikan tilannetta ja esimerkiksi koronatilanteen tai mahdollisten häiriöiden kuten laivaliikenteen lakkojen vaikutusta kuljetuksiin. Teemme yhteistyötä pitkäjänteisesti, pitkälle tulevaisuuteen katsoen, kertoo asiakkuudesta vastaava aluemyyntipäällikkö Olli Intonen.
– Meille on tärkeää, että lähetykset kulkevat kuin itsestään, eikä meidän tarvitse olla joka vaiheessa mukana. Tämä toimii Kaukokiidon kanssa, Niina kertoo.
Kaukokiito tukena muutoksessa
DeLaval koki kolme vuotta sitten suuren muutoksen, kun yhtiön logistiset toiminnot keskitettiin Saksan Glindestä Galliniin. Nyt Gallinin keskusvarastolta lähtee Suomeen neljä rekkaa viikossa. Ne tulevat Hankoon, josta ne kulkevat Kaukokiidon Turun terminaaliin. Sieltä lähetykset lähtevät kotimaan jakeluun ympäri Suomen. Tavaravirta on tasainen: vuosittain Kaukokiidon matkassa kulkee yli 20 000 DeLavalin lähetystä.
Muutos oli organisaatiolle iso, sillä maantieteellisen sijainnin lisäksi päivittyivät myös logistiikan järjestelmät.
– Kaukokiito tuki meitä muutoksessa ja toimi vakaana kumppanina tilanteessa, jossa me vielä opettelimme uutta. Silloin pitkäaikaisen yhteistyön hyödyt todella konkretisoituivat. Investointi on tehostanut logistiikan toimivuutta, mikä näkyy suomalaisille tiloille entistäkin täsmällisempinä toimituksina, Leena päättää.