Kaken keittiö | Eero Vottonen | 27.11.2017

Suomi 100: paistettua kuhaa, perunoita ja kantarellimuhennosta

Kysyimme kokki Eero Vottoselta, mikä resepti kuvastaa hänen mielestään parhaiten 100-vuotiasta Suomea. Kohta pannulla paistui kuhaa ja kantarellimuhennos, purkissa pikkelöityi avomaankurkkuja ja padassa porisi uuden sadon perunat. Suomen makuja.

”Mietin pitkään reseptiä, joka kuvaisi parhaiten Suomea ja sen mahtavia raaka-aineita. Vaihtoehtoja olisi ollut lukemattomia ja jouduin lopuksi vetämään vahvasti omien mieltymysteni mukaan. Tämä resepti on raaka-aineiltaan sidottu kesään, mutta niinhän se meillä on, että raaka-aineet ovat parhaimmillaan silloin. Kala, perunat, sienet ja yrtit voin kanssa ovat minulle Suomea parhaimmillaan.”

Paistettua kuhaa, perunoita, kantarellimuhennosta ja kurkkua

Paistettu kuha:

4 kpl tasakokoista kuhafilettä (120-150 g)
Karkeita vehnäjauhoja
Suolaa
Rypsiöljyä
Voita
Tuoretta piparjuurta

Poista kuhafileistä ruoto ja pyöräytä kalat jauhossa. Paista kalat kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa kullanruskeiksi.

Kantarellimuhennos:

1/2 l kantarelleja
Yksi salottisipuli
3 dl kermaa
Ruohosipulia
Suolaa
Mustapippuria

Putsaa ja leikkaa sienet pienemmiksi. Lämmitä pannu kuumaksi ja paista sienet voinokareen kera. Lisää joukkoon hienonnettu salottisipuli ja paista vielä hetki. Lisää kerma ja hauduta hetki. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja ruohosipulilla. Asettele muhennos ja kuha tarjoiluastiaan, raasta kuhan päälle tuoretta piparjuurta.

Perunat:

500 g uuden sadon perunaa
Suolaa
Tilliä
Voita

Pese perunat huolella, laita kattilaan ja peitä vedellä. Lisää runsaasti suolaa ja tilliä. Keitä perunat juuri kypsiksi ja valuta vesi pois. Poista tilli ja lisää kattilaan voita sekä hienonnettua tilliä. Anna tekeytyä hetki kannen alla.

Kurkku:

3 kpl avomaankurkkua
0,5 dl väkiviinaetikkaa
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria

Kiehauta etikkaliemen ainekset ja anna jäähtyä. Kuori kurkut ja leikkaa ne lohkoiksi. Marinoi kurkkulohkoja etikkaliemessä muutama tunti ennen tarjoilua.