Kaken keittiö | Eero Vottonen | 14.12.2016

Jouluillan lohi

Kuvaajan nimi

Mitä olisi kotimainen joulu ilman kalapöytää? Kokki Eero Vottonen kertoo, miten joulupöytään valmistetaan täydellinen lohi.

”Joulu on meidän kotona melko perinteinen. Kinkun ja laatikoiden seurana on yleensä runsaasti erilaisia kaloja. Silakoiden ja savukalan lisäksi pöytään kuuluu ehdottomasti sokerisuolattu lohi. Tämä on mielestäni ylivoimaisesti paras tapa valmistaa lohta ja eroaa huomattavasti perinteisestä graavatusta lohesta, joka saattaa olla melko kovaa ja liian suolaista.”

Jouluillan lohi

Kuva: Eero Vottonen

Sokerisuolattua lohta piparjuurella ja katajanmarjalla maustettuna

2 kg lohifilee (myös kotimainen kirjolohi sopii mainiosti)
300 g hienoa suolaa
300 g sokeria
30 g katajanmarjoja
30 g giniä
Piparjuurta, tilliä ja sitruunankuorta

Putsaa lohifilee leikkaamalla pois vatsarasva ja selkä. Poista myös nahka ja rusto fileen pinnasta. Paahda katajanmarjoja pannulla 10 minuuttia keskikovalla lämmöllä välillä pyöräyttäen. Anna jäähtyä. Murskaa katajanmarjat huhmareessa ja sekoita suolan ja sokerin kanssa. Valele gini lohifileen päälle ja levitä sokeri-suolaa molemmin puolin niin, että filee on täysin peitossa.

Laita kylmään ja anna marinoitua 2-3 tuntia riippuen fileen paksuudesta – kirjolohelle riittää yksi tunti. Huuhtele sokeri-suola pois fileen päältä ja taputtele kuivaksi. Peitä lohi kelmulla ja anna olla kylmässä tarjoiluun asti. Raasta fileen päälle runsaasti piparjuurta puoli tuntia ennen tarjoilua – piparjuuren maku miedontuu nopeasti – sitruunan kuorta ja nypi reilusti tilliä. Laita filee pöytään kokonaisena ja leikkaa menekin mukaan. Näin se pysyy parempana pitkään.

Makoisaa joulua kaikille!