Kaken keittiö | Eero Vottonen | 11.4.2017

Karitsaa pääsiäiseksi

Kokki Eero Vottonen jakaa meille pääsiäisen suosikkireseptinsä: karitsan paahtopaistia minttukastikkeella.

”Koska pääsiäinen on ovella ja perinteet velvoittavat, on huhtikuun resepti karitsasta. Suomalaiset syövät hämmästyttävän vähän karitsaa, vaikka meillä tuotetaan loistavaa karitsanlihaa. Luulen, että monella on edelleen huonot muistot villalta maistuvasta lampaanlihasta. Se on urbaani legenda, eikä sitä tarvitse pelätä. Päinvastoin – nuori karitsanliha oikein kypsennettynä on kerrassaan mainio pääsiäisherkku!”

Karitsan paahtopaisti

3–4 kpl karitsan paahtopaistia
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Rypsiöljyä
Voita

Ota paistit huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Mausta huolella suolalla ja pippurilla. Paista pannulla kuumassa lämmössä öljyssä molemmin puolin. Lisää pannulle hieman voita ja valele lihaa sillä. Aseta paistit pellille ja paista 150-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia tai sisälämpömittarilla 54 asteeseen. Karitsaa ei missään nimessä kannata kypsentää täysin kypsäksi. Anna lihan levätä folion alla 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Parsaa ja porkkanaa

400 g porkkanoita
1 pnt valkoista parsaa
Suolaa, mustapippuria
Voita
Minttua
Timjamia
Sitruunanmehua
Kurpitsansiemeniä

Kuori parsat ja leikkaa halki pitkittäin. Pese porkkanat ja pyöräytä öljyssä. Paahda porkkanoita 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia, ota pois ja anna jäähtyä hieman. Leikkaa porkkanat halki ja mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Paista parsoja voissa pannulla noin 3 minuuttia. Mausta. Ripottele vihannesten pinnalle siemeniä, timjamia ja minttua.

Minttukastike

1/2 pnt persiljaa
1/2 pnt minttua
1 valkosipulin kynsi
50 g pinjansiemeniä
50 g pecorinojuustoa
Suolaa
Mustapippuria
2 dl Rypsiöljyä

Mittaa yrtit, valkosipuli, pinjansiemenet ja juusto tehosekoittimeen, aja karkeaksi ja lisää öljyä vähän kerrallaan, kunnes saat pestomaisen rakenteen. Mausta suolalla ja pippurilla.