Kaken keittiö | Eero Vottonen | 31.3.2017

Pihvi – taukopaikkojen kunkku

Kuvaajan nimi

Kyselimme helmikuun some-kisassa, mikä on lempiruokanne taukopaikoilla. Voittajaksi selviytyi rehti pihvi – ja mikäpä siinä! Kokki Eero Vottonen kertoo, miten taukopaikkojen kunkku valmistetaan.

”Itse valitsen aina pihviä varten naudan ulkofileetä, mielellään marmoroitunutta ja kunnolla riippunutta. Liha on hyvää silloin, kun sitä painaa ja se ei kimpoa heti takaisin. Lihan paisto itsessään on melko yksinkertaista ja vaatii vain malttia. Kypsyysasteet ovat mielipideasioita ja niihin en puutu. Tässä pihvin lisukkeena on mielestäni erinomainen kombinaatio: maukas kastike, peruna ja salaatti. Näistä voi itse päättää, mitä haluaa kokeilla.”

Pihvit punaviinikastikkeella, paahdettua perunaa ja salaattia neljälle

Pihvi

4 kpl 130-140 g noin 2 cm paksua naudan ulkofileepihviä
Suolaa, mustapippuria
Rypsiöljyä, voita

Ota pihvit huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Tämä nopeuttaa prosessia, ja liha kypsyy tasaisemmin. Kuumenna pannu kuumaksi (saa savuta hieman) ja lisää hieman öljyä pannulle. Mausta lihat molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla myllystä. Laita pihvit pannulle ja anna paistua rauhassa liikuttamatta 2 minuuttia. Käännä pihvit ja anna paistua toiselta puolelta myös 2 minuuttia. Lisää pannulle nokare voita ja pienennä lämpöä. Valele pihvejä voilla noin minuutti. Ota pihvit pois ja anna niiden levätä ennen tarjoamista 5 minuuttia.

Kastike pihville

2 dl punaviinikastiketta (valmis kelpaa)
30 g smetanaa
30 g voita
Konjakkia, sherryetikkaa, suolaa ja mustapippuria

Lämmitä kastike kiehuvaksi. Lisää joukkoon smetana ja mausta se sherryetikalla ja tipalla konjakkia. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria mielen mukaan ja vatkaa joukkoon nokare voita.

Perunalisäke

4 kpl tasakokoista uuniperunaa (Rosamunda)
30 g voita
30 g raastettua parmesanjuustoa
Yksi kynsi valkosipulia
Tuoretta timjamia, suolaa ja mustapippuria

Paahda perunat kypsiksi uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia. Kun perunat ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä hetki ja leikkaa sitten halki pitkittäin. Kaiva peruna ulos kuoresta lusikalla ja laita kulhoon. Lisää lämpimän perunan joukkoon voi, juusto, hienonnettu timjami ja mausteet. Raasta valkosipulia joukkoon maun mukaan. Lusikoi täyte takaisin perunan kuoreen kukkuralleen. Voit tehdä perunat valmiiksi etukäteen ja lämmittää 180 uunissa 15 minuuttia, kun on pihvin paiston aika.

Salaattilisäke

Yksi salaatin pää (romaine, keräsalaatti, jäävuori)
1 dl laadukasta oliiviöljyä
1 tl makeaa sinappia (Dijon-hunaja)
2 rkl sitruunamehua
2 rkl parmesanraastetta
Suolaa, mustapippuria

Sekoita öljy, sinappi, sitruunamehu ja mausteet. Irrota salaatinlehdet ja huuhtele. Kuivaa ja mausta salaatinlehdet kastikkeella juuri ennen tarjoilua.