Kaken keittiö | Eero Vottonen | 7.8.2017

Mustikka, marjoista kaunein?

Marjanpoimijat saavat näin elokuussa nauttia metsien runsaasta mustikkasadosta. Kokki Eero Vottosen mustikkapiirakka maistuu parhaalta vaniljajäätelön ja tuoreiden mustikoiden kanssa.

”Suomalainen metsämustikka on ainutlaatuinen tapaus. Maku, ravinteet ja saatavuus ovat vertaansa vailla. Monesti unohtuu, kuinka hienoa on, että Suomessa voimme mennä metsään ja kerätä sieltä ihan ilmaiseksi vaikka mitä herkkuja ja samalla saada roppakaupalla raikasta ilmaa ja ulkoilua. Mustikkapiirakka on kieltämättä klassikko, ja jokaisella on varmasti joku luottoresepti. Tämä on minun.”

Mustikkapiirakka

Pohja:
160 g voita
120 g sokeria
2 kananmunaa
180 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 vaniljatanko

500 g tuoreita metsämustikoita

Crumble:
100 g voita
100 g ruokokidesokeria
50 g mantelijauhoja
50 g vehnäjauhoja

Aloita tekemälle crumble. Sekoita kylmä voi ja muut ainekset nyppimällä ne keskenään. Pidä jääkaapissa tai pakkasessa. Valmista taikina vatkaamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen ja kuiva-aineet. Sekoita kevyesti. Levitä taikina halkaisijaltaan 30 cm piirakkavuokaan. Levitä päälle mustikat tasaisesti ja ripottele lopuksi päälle crumblea. Paista piirakkaa 200 C noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tarjoile piirakan kanssa vaniljajäätelöä ja tuoreita mustikoita.