Asiakkaat | Päivi Kaijula | 29.11.2023

Sesonkituotteen kuljetus vaatii suunnittelua ja ennakointia

KYSY TARJOUS KULJETUKSELLESI

oman alueesi Kaukokiito-myyjältä

Tyrnävällä sijaitseva HZPC Kantaperuna Oy luottaa siemenperunoiden kuljetuksissa Kaukokiitoon. Sesonkituotteet toimitusaika on lyhyt ja hektinen, ja siksi kuljetusten onnistumiseen vaikuttavat tarkka suunnittelu, ennakointi, hyvä kommunikaatio ja joustavuus. Yhteistyö Kantaperunan ja Kaukokiidon välillä on kestänyt jo 20 vuotta.

Monien suomalaisten kauppakassista ja ruokalautaselta löytyy viikoittain perunaa. Se sopii ruoka-aineena melkein kaikille, ja erilaisten lajikkeiden kirjosta löytyy käypä peruna erilaisiin ruokiin ja makutottumuksiin. Satokasvina peruna on helppo, sillä se on varsin satoisa ja vaatii esimerkiksi hyvin vähän vettä.

Peruna on kuitenkin herkkä erilaisille kasvitaudeille, joten siksi sen viljelyyn suositellaan sertifioitua siemenperunaa. Sertifioitu siemenperuna on virallisesti tarkastettua ja kasvitaudeista vapaata, jolloin sadostakin tulee laadukas ja viljelymaa pysyy puhtaana.

Tyrnäväläinen HZPC Kantaperuna on erikoistunut sertifioidun siemenperunan tuotantoon. Kun perunanistutusaika lähestyy, HZPC Kantaperunan kolmentoista sopimusviljelijän perunavarastoista aletaan viemään siemenperunaa viljelijöille ja jälleenmyyjille. Sesonki on erittäin tiivis, sillä kolmen kuukauden aikana pitää noin 10 miljoonaa kiloa siemenperunaa saada toimitettua asiakkaille.

– Meidän pakkaamoissamme työ alkaa marraskuussa perunoiden lajittelulla. Istutuskauden lähestyessä ne pakataan 1-1250 kg:n pusseihin. Toimitukset asiakkaillemme hoidetaan aivan istutuskauden kynnyksellä, kertoo HZPC Kantaperunan logistiikkapäällikkö Pasi Viuhkola.

Kaukokiidon vahvuus on ammattitaito, hyvä kommunikointitaito ja maanlaajuinen verkosto

Kaukokiidon autot noutavat siemenperunat sesonkiaikana suoraan pakkaamoilta ja toimittavat ne asiakkaille. Lyhyt ja tiivis sesonkiaika vaatii hyvää ennakointia puolin ja toisin.

– Kaukokiito on hoitanut siemenperunoidemme kuljetukset jo vuodesta 2004. Tuotteidemme logistiikka toimii, sillä panostamme suunnitteluun ja ennakointiin. Kevätsesonkimme on jo hyvin vakiintunut ja logistiikan suhteen toimintamalli on toimiva. Se näkyy vähäisinä reklamaatioina.

Viuhkolan mukaan Kaukokiidon vahvuus on luotettavuus ja koko Suomen kattava verkosto, jonka myötä kylmyydelle herkät siemenperunat saadaan toimitettua sovitussa ajassa asiakkaille ympäri Suomen.

– Kaukoputki on hyvä väline tilausten tekoon ja seurantaan. Sieltä saamme tietoja, jotka kommunikoimme omille asiakkaillemme. Lisäksi meillä on Kaukokiidossa hyvät yhteyshenkilöt, jotka reagoivat tarvittaessa kysymyksiimme todella nopeasti. Myös kuljettajien ammattitaidolla ja hyvällä asiakaspalveluasenteella on iso rooli kuljetusten onnistumisessa.

Kantaperunan ja Kaukokiidon henkilöt suunnittelemassa jo seuraavan kevään sesonkia.

Tulevan sesongin suunnittelu alkaa hyvissä ajoin. Kaukokiito kuljettaa kolmen kuukauden aikana noin 10 miljoonaa kiloa HZPC Kantaperunan siemenperunaa heidän asiakkailleen. Pöydän äärellä Kantaperunan yhteyspäällikkö Anna-Sofia Rajala, Kuljetusliike Ilmari Lehtosen ajojärjestelijä Tomi Viitanen ja myyntipäällikkö Rauni Heiskanen sekä Kantaperunan logistiikkapäällikkö Pasi Viuhkola.

Tiiviiseen sesonkiin varaudutaan myös Kuljetusliike Ilmari Lehtosen puolella huolellisesti. Kuljetusliike on yksi Kaukokiidon omistajaliikennöitsijöistä.

– Saatuamme ennakkotiedon lähetettävistä määristä, varaamme tarvittavan määrän kalustoa ja henkilöstöä juuri oikeaan aikaan, ja meille jää sopivasti aikaa kuormansuunnitteluun, kertoo Kuljetusliike Ilmari Lehtosen ajojärjestelijä Tomi Viitanen.

Kiireinen ja tiivis sesonki vaatii myös joustavuutta kummaltakin osapuolelta. Peruna on erityisen herkkä kylmyydelle, joten ajoitus sen kuljetuksissa on tärkeää.

– Olemme tarvittaessa pystyneet sopimaan esimerkiksi lastausaikoja ja lähetyspäiviä puolin ja toisin varsin joustavasti, lisää myyntipäällikkö Rauni Heiskanen Kuljetusliike Ilmari Lehtoselta.

Siemenperunan toimitussesonki on lyhyt ja tiivis. Peruna on herkkä tuote, sillä se ei saa saada kylmää kuljetuksen aikana.

High Grade -status tuo omat vaatimuksensa kuljetuksille

Tyrnävä on yksi maailman harvoista siemenperunan High Grade -tuotantoalueista. Status on saatu, koska alueella ei ole perunantuotannolle vaarallisia kasvintuhoajia, ja niiden estämiseksi kuljetuksilta vaaditaan erityistä hygieniaa.

– Kaukokiidon kuljettajat puhdistavat kuormatilat aina ennen alueelle tuloa, eivät koskaan alueella. Lisäksi huolehdimme aina muutenkin kalustomme puhtaudesta ja siisteydestä. Näin alueelle ei kulkeudu mukanamme mitään sinne kuulumatonta, kertoo Viitanen.

Lue myös tuotteen pakkaamisen merkityksestä kuljetuksissa!

HZPC Kantaperuna Oy

  • perustettu 1987, toimii Tyrnävällä
  • toiminnassa on mukana 13 sopimusviljelijää
  • tuottaa sertifioitua siemenperunaa noin 10 milj. kg/vuosi
  • vuodesta 2012 asti ollut osa Royal HZPC Groupia, joka on maailman johtava siemenperunan tuottaja
  • emoyhtiön liikevaihto n. 400 m€, toimii 15 maassa