Asiakkaat | Tuuli Mäkelä | 19.11.2018

PetterSteel Oy haastaa perinteistä peltialaa

Peltialan palveluyritys PetterSteelin mittatilaustyönä valmistetut pellitysratkaisut toimitetaan asiakkaille jopa 1–3 työpäivän sisällä tilauksesta. Nopea toimitusaika on seuraus tuotantovirtojen tehostamisesta – sisään tulevan ja ulos lähtevän logistiikan sekä toimivan tuotannon yhteispelistä.

Kaukokiidon jakeluauto kaartaa PetterSteelin Kuopion tehtaan pihaan sovitusti kello kolme iltapäivällä. Tehtaan lähettämön ovi aukeaa ja sisältä hohkaa valoa marraskuun harmauteen. Kuljettaja Otto lastaa päivän ensimmäisen kuorman kyytiin – pitkät, leveät ja asiakkaiden mittatilauksiin perustuvat rakennuspeltilähetykset täyttävät pian kuormatilan.

Työ tehtaalla ei kuitenkaan pääty virka-aikaan, vaan pellitysratkaisuja valmistetaan kahdessa vuorossa pitkälle iltaan saakka. Toinen Kaukokiidon jakeluauto saapuu paikalle puoli seitsemältä, myös tämä kuorma on täysi. Tehokas tuotanto ja sen mukaan optimoitu logistiikka mahdollistavat PetterSteelin palvelumallin: räätälöidyt pellitysratkaisut toimitetaan noutoa seuraavaksi päiväksi työmaa-asiakkaille lähes kaikkialle Suomeen. Tarvittaessa PetterSteel hoitaa myös tuotteidensa asennuksen.

Kymmenen vuotta rohkeutta

Pettersteel tehdas

PetterSteelin Kuopion tehtaalla töitä tehdään kahdessa vuorossa.

Samassa rakennuksessa Kuopion tehtaan kanssa toimii myös PetterSteelin pääkonttori, jonka aulassa meidät vastaanottaa Nelli, toimistokoira, joka nuuhkii vieraat ja ohjaa neuvotteluhuoneeseen. Perheyrityksessä on lämmin, kodinomainen tunnelma, mutta kova tekemisen meininki: tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävä PetterSteel kehittää alaa suuntaan, jossa peltipajamainen toimintamalli on vaihtunut tuotantolaitostoimintaan.

– Peltiala koetaan hyvin perinteisenä toimialana. Markkinakokomme kasvaessa olemme uskaltaneet lähteä haastamaan ja tekemään muutostyötä, joka kantaa nyt hedelmää. Poikkeava ja alan perinteitä rikkova palvelumallimme parantaa asiakkaidemmekin kilpailukykyä, toteaa PetterSteelin toimitusjohtaja Petteri Heimonen.

PetterSteelilla on muutoinkin aihetta juhlaan: lokakuu 2018 oli yrityksen historian vilkkain kuukausi tuotantomäärillä mitattuna. Edeltävään parhaaseen kuukauteen kasvua oli lähes 50 %. Ennätyskuukausi heijastui myös kuljetusmääriin, volyymit kasvavat.

– Yrityksen alkutaipaleella lähetyksiä lähti matkaan 1–2 päivässä, nyt lähetyksiä noudetaan parhaimmillaan jopa 20 päivässä. Kaukokiito vieraileekin pihassamme nykyään kahdesti joka arkipäivä, kertoo hallinnossa työskentelevä Tiina Heimonen.

Räätälöity tuote on herkkä

Mittatilauksena valmistetut tuotteet tuovat logistiikkaan omat haasteensa: kaikki kuljetukset ovat erilaisia. Lähetyksiä ei saa pinota päällekkäin ja niiden käsittelyssä on noudatettava erityistä varovaisuutta. Kuljetusvaurion sattuessa tuote täytyy valmistaa uudelleen. Siksi asianmukaisella pakkauksella on suuri merkitys tuotteiden turvallisessa kuljetuksessa.

– Panostamme pakkauksiemme jatkuvaan kehitykseen. Ne paitsi suojaavat tuotteitamme ovat myös osa markkinointiamme ja rakentavat mielikuvaa meistä asiakkaiden suuntaan, kertoo myynnissä työskentelevä Joel Eskelinen.

Kehitystyötä tehdään myös logistisen tiedonkulun tehostamiseksi:

– Jotta voimme täyttää palvelulupauksemme, meidän täytyy jatkuvasti kehittää materiaalivirtojemme tehokkuutta, ja logistiikka on kiinteä osa tätä prosessia. Lähitulevaisuuden tavoite onkin kehittää ennakoivaa tiedonkulkua ja raportointia entisestään. Digitalisoituvassa maailmassa päivittäinen asiointi on siirtynyt verkkoon, mutta kehitysyhteistyö tapahtuu yhä ihmisten välillä, Joel päättää.