Asiakkaat | Eeva Räihä | 1.11.2022

Pemamekin huipputeknologiaa Loimaalta maailmalle

Jos ajelet ysitietä, et voi Loimaan kohdalla olla huomaamatta Pemamekin suurta sinisävyistä tehdasta aivan tien kupeessa. Pemamek on erikoistunut hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisujen suunnitteluun sekä valmistamiseen. Yritys on toimittanut 50 vuoden aikana yli 15 000 erilaista hitsauslaiteratkaisua asiakkaille 50 eri maahan.

– Olemme erikoistuneet suunnittelemaan ja valmistamaan korkean teknologian hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisuja. Tämä osaamisemme on huomattu maailmalla, kertoo Pemamekin hankintapäällikkö Jari Nummela.

Pemamek suunnittelee ja valmistaa korkean teknologian hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisuja raskaalle metalliteollisuudelle. Asiakassektoreita ovat mm. tuulivoima- ja telakkateollisuus sekä konepajat.

Tuulivoima työllistää

Pemamekin tilauskirjasta merkittävän osan täyttävät tällä hetkellä tuulivoimatornien ja -perustuksien valmistajien projektit. Tornien ja perustuksien kysyntä lisääntyy jatkuvasti, ja tilauksia tulee ympäri maailmaa. – Esimerkiksi merituulivoimatornien halkaisijat alkavat olla jo 12-15 metriä, hitsausautomaatio on ainoa ratkaisu niiden tehokkaaseen valmistamiseen, Jari Nummela kuvailee ja jatkaa: – Valmistamme kaikki laitteet tehtaallamme Loimaalla. Näin ollen suurimmatkin koneet ensin kokoonpannaan tehtaallamme ja lopputestauksien jälkeen puretaan osiin sekä lähetetään konteissa maailmalle. Rahtimäärät ovat kasvaneet vuoden aikana jopa 40 %.

Kaikenkokoisia kuljetustarpeita

Pemamekilla on kaikenkokoisia kuljetustarpeita, pienestä nyrkin kokoisesta paketista täyteen lastattuun autoon. Yhteistyö Kaukokiidon kanssa alkoi keväällä 2018. Kaukokiito kuljettaa noin 90 % Pemamekin saapuvasta rahdista. Pemamek tilaa tarvitsemansa tavarat ympäri maata, ja Kaukokiito toimittaa ne perille Loimaalle. – Saapuvaan tavaraan liittyvät asiat neuvottelemme Jarin ja varastopäällikkö Pasi Paloposken kanssa, kertoo Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n Etelä-Suomen aluejohtaja Mika Taalikka. Pääasiassa kotimaan kuljetukset ovat kappaletavaraa.

– Lähtevät kotimaan kuljetukset hoidamme sujuvasti Pemamekin logistiikka-asiantuntija Birgitta Laineen kanssa, Taalikka jatkaa.

Pemamekin logistiikka-asiantuntija Birgitta Laine ja Mika Taalikka kiittelevät kilvan yhteistyön sujuvuutta.

Kun ei kuulu mitään, asiat ovat hyvin

– Kyselin vähän muiltakin, mutta mitään huomauttamista ei kenelläkään ole, Jari Nummela kertoo mukavat kuulumiset. – Kaikki pelaa todella hyvin. Yhtään tavaraa ei ole kadonnut Kaukokiidon aikana. Näin ei ollut aina aiemmin, emme pidä tätä itsestäänselvyytenä. Kuljetusvaurioitakin on ollut vain yksi tai kaksi, ja ne on hoidettu todella hienosti. Tältäkin osin asiat sujuvat aiempaa huomattavasti paremmin.

Kuvassa vasemmalla Pemamekin varastopäällikkö Pasi Paloposki, hankintapäällikkö Jari Nummela ja Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n Etelä-Suomen aluejohtaja Mika Taalikka.

– Kaukokiito on joustava yhteistyökumppani. Jos tavara ei olekaan valmis aamupäivällä, niin nouto onnistuu vielä iltapäivälläkin. Kyllä mekin joustamme. Kerran kuorma tuli sovittua aiemmin, totesimme että saa se nytkin tulla, yhteistyön sujuvuutta kuvailee Pasi Paloposki.

Toiminta laajenee ja kuljetukset lisääntyvät

Pemamekilla on parhaillaan valmistumassa 7 000 neliön tehdaslaajennus, joka otetaan käyttöön tammikuussa 2023. Uusiin tiloihin tulee varastotoiminnot, sekä kokoonpano- ja toimistotilat. Yrityksen edellinen 6 000 m² kokoinen laajennus otettiin käyttöön vuonna 2017.

Pemamekin päätoimipiste ja tehdas sijaitsevat Varsinais-Suomessa, Loimaalla. Tehtaalta löytyvät kattavat toiminnot aina varastosta sähkö- ja maalaustoimintoihin sekä myös laajat kokoonpanotilat.

Digitaalisuuden merkitys kasvaa

Kaukokiito siirtyi kokonaan digiaikaan alkuvuodesta 2020. Paperisia rahtikirjoja ei enää ole. Kaukokiidon helppokäyttöisessä verkkopalvelussa Kaukoputkessa voi tehdä kuljetustilaukset, seurata saapuvia ja lähteviä kuljetuksia reaaliajassa, tarkistaa aikatauluja ja myös kuljetuksen hinnan.

– Tarvittaessa sovimme asiakkaamme henkilökunnan opastamisesta Kaukokiidon digitaalisiin palveluihin. Näin asiakas saa niistä suurimman mahdollisen hyödyn, Mika Taalikka lupaa. – Me olemme digitaalisuuden edelläkävijöitä kuljetusalalla Suomessa, Mika toteaa ylpeänä.

– Jos yhteistyö tällä tavalla jatkuu, niin olemme tyytyväisiä, vakuuttavat Jari ja Pasi yksissä tuumin.

Pemamek lyhyesti:

  • Pemamek Oy on vuonna 1970 perustettu perheyritys
  • Globaali hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisujen valmistaja
  • Päätoimipiste ja tehdas sijaitsevat Loimaalla, toimistot myös Turussa ja Tampereella
  • Myynti- ja huoltotoimipisteet Yhdysvalloissa, Espanjassa, Italiassa, Saksassa, Brasiliassa ja Puolassa
  • 260 työntekijää
  • yli 15 000 toimitettua ratkaisua
  • 90 % tuotannosta menee vientiin