Asiakkaat | Tuuli Mäkelä | 21.11.2017

Ponsse Oyj: ”tarvitsemme parhaat kumppanit ollaksemme alamme paras”

Ponsse on erikoistunut tavaralajijärjestelmän metsäkoneisiin. Sillä tarkoitetaan toimintamallia, jossa puut kaadetaan ja prosessoidaan jo metsässä. Kuva: Ponssen mediapankki

Metsäkoneita valmistava Ponsse Oyj on kasvanut viidessä vuosikymmenessä perustaja Einari Vidgrénin yhden miehen konepajasta kansainväliseksi pörssiyhtiöksi. Einarin asiakaslähtöinen ja periksiantamaton toimintamalli näkyy ponsselaisten kaikessa tekemisessä: täällä valmistetaan maailman parhaita metsäkoneita. Samaa henkeä Ponsse odottaa myös yhteistyökumppaneiltaan.

Vieremän kunta Pohjois-Savossa on tunnettu muustakin kuin Niskasen hiihtäjäsisaruksista. Kunnan suurin työnantaja Ponsse Oyj oli viimeksi otsikoissa marraskuussa 2017, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi yritykselle Suomi 100 -juhlavuoden erikoispalkinnon vuosittain jaettavasta kansainvälistymispalkinnosta. Ponsse on ensimmäinen yritys, jolle palkinto on jaettu kahdesti – ensimmäisen kerran vuonna 2003. Samana vuonna alkoi myös Kaukokiidon ja Ponssen yhteistyö.

Tavaralajijärjestelmän metsäkoneisiin erikoistuneen Ponssen tehdas sijaitsee Vieremällä samassa paikassa, jossa perustaja Einari Vidgrén rakensi ensimmäisen metsäkoneensa vuonna 1970. Logistiikkakeskus sijaitsee Iisalmessa, josta hoidetaan kaikki Ponssen varaosatoimitukset Suomen 26 huoltopalvelupisteeseen ja muualle maailmaan.

– Meillä on Suomessa alan kattavin huoltoverkosto. Huoltopalvelupisteet sijaitsevat myös osin kasvukeskusten ulkopuolella, sillä asiakkaamme eivät tyypillisesti toimi isoissa kaupungeissa vaan pienemmillä, metsäisillä seuduilla. Huollon osuus liikevaihdosta on noin 20 %, kertoo Ponssen toimitusketjujen johtaja Tommi Väänänen.

Tänä päivänä Ponsse työllistää yli 1500 henkeä, ja sillä on tytäryhtiöitä 12 maassa. Einarin neljä poikaa ovat mukana Ponssen toiminnassa ja johtavat kasvavaa perheyritystä isänsä jalanjäljissä.

Äärimmilleen viritetty aikataulu

Suomi 100 Ponsse

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikkia Ponssen metsäkoneita koristaa tänä vuonna Suomi 100 -lippu.

Kaukokiito kuljettaa kaikki Ponssen kotimaan varaosatoimitukset sekä Vieremän tehtaalle saapuvat lähetykset. Ponssen viennin osuus liikevaihdosta on tänä päivänä lähes 80 %, ja se näkyy myös satamiin kulkevien lähetysten määrässä. Kaukokiito tekee yhteistyötä kansainvälisten huolitsijoiden kanssa, jotka vastaavat toimituksista rannasta eteenpäin. Kaiken kaikkiaan Ponssella käy 6–7 Kaukokiidon autoa päivittäin eri vuorokauden aikoihin.

– Meillä on asiakkaita 40 maassa, ja aikaero meidän ja asiakkaiden välillä voi olla iso. Kaukokiito noutaa varaosatoimitukset logistiikkakeskuksestamme niin myöhään kuin se on verkoston kannalta mahdollista, sillä tilausajat olisivat muutoin haastavat monille ulkomaisille asiakkaillemme, Tommi kertoo.

– Ponssen kuljetusten aikataulu on viritetty äärimmilleen. Toimitamme tilatut varaosat satamaan jo seuraavaksi aamuksi, ja kotimaan huoltopalvelupisteillä olemme seuraavana päivänä aamuseitsemältä, jotta varaosat ehtivät asennukseen vielä saman päivän aikana. Osa lähetyksistä noudetaan ja jaetaan jopa saman päivän aikana, kertoo Kuljetusliike Kantola & Koramo Oy:n aluejohtaja Anssi Hattunen.

Digitaalisuus luo potentiaalia toiminnan tehostamiselle, ja logistiikka kehittyy jatkuvasti yhä automatisoidumpaan suuntaan. Ponssen lähitulevaisuuden tavoite onkin automatisoida logistiikkaan liittyvää tiedon kulkua entisestään.

– Olemme kehittäneet toimintaamme vuosien varrella Ponssen palveluvaatimusten mukaisesti. Ponsse on haastanut meitä kehittämään entistä tehokkaampia ja parempia ratkaisuja, jotka ovat lopulta hyödyttäneet paitsi Ponssea myös muita asiakkaitamme. Kehitystyö jatkuu, Anssi sanoo.

”Yksin ei ole kukkaan mittään, hyvällä porukalla tulloo paras tulos”

Ponsse Kaukokiito

Ponssen toimitusketjujen johtaja Tommi Väänänen (oik.) esittelee Kuljetusliike Kantola & Koramon aluejohtaja Anssi Hattuselle Vieremän tehdasta.

Ponssen historian suurin yksittäinen investointi, 1,3 hehtaarin tehdaslaajennus, valmistuu Vieremälle ensi vuonna. Tiloissa hyödynnetään uusinta teknologiaa, muun muassa automatisoitua varastointijärjestelmää. Viime vuonna valmistui Iisalmen logistiikkakeskuksen laajennus, jossa tilat käytännössä tuplattiin.

– Haluamme turvata laadun, kapasiteetin ja lupauksen mukaiset läpimenoajat markkinatilanteesta riippumatta. Myös uudet tilamme on rakennettu tämä silmällä pitäen, Tommi kertoo ja jatkaa:

– Toimintamme lähtökohta on, että pidämme sen, mitä lupaamme. Me emme myy metsäkoneita, jos emme pysty tukemaan asiakasta tekemisessä ja toimittamaan varaosia järkevällä aikataululla. Siksi olemme valinneet kumppanimme huolellisesti. Olemmekin saaneet asiakkailtamme paljon kiitosta nopeista toimitusajoista. Mitä tehokkaammin saamme materiaalinhallinnan ja logistiikan toimimaan, sen helpompi on tehostaa myös pääoman käyttöä.

Ponsse uskoo pitkäikäisiin ja kehittyviin kumppanuuksiin ja siihen, että kehittyminen onnistuu parhaiten avoimuuden ja läpinäkyvyyden kautta. Ponsse järjestää kaksi kertaa vuodessa verkostopäivät, johon se kutsuu tärkeimpiä yhteistyökumppaneitaan. Tapahtumassa yritys kertoo avoimesti tilanteestaan, tilauskannasta ja muista ajankohtaisista asioista. Perustaja Einari Vidgrénin ajatus näkyy tässäkin: ”yksin ei ole kukkaan mittään, hyvällä porukalla tulloo paras tulos.”

– Me uskomme, että teemme maailman parhaita metsäkoneita. Jotta voimme olla maailman paras, tarvitsemme maailman parhaat kumppanit ympärillemme. Kehitystarpeisiimme ei ole olemassa valmiita ratkaisuja, vaan rakennamme yhteistyössä uutta, Tommi päättää.

Ponsse tehdas

Ponssen Vieremän tehdas on keväällä valmistuvan laajennuksen jälkeen noin neljä hehtaaria.