Asiakkaat | Tuuli Mäkelä | 30.4.2020

Kivitori opastaa asiakkaitaan lähetysten purkuolosuhteista

Jussi Valkeajoki

Kivitorin piha- ja luonnonkivet kulkevat Kaukokiidon matkassa yritys- ja yksityisasiakkaille ympäri Suomen. Kuluttajakuljetuksissa vastaanottajien purkuolosuhteet voivat vaihdella paljon. Niiden selvittäminen etukäteen takaa sujuvan toimituksen.

Kuljettaja Mari Karhu kaartaa Orivedellä sijaitsevan Kivitorin varaston pihaan. Vastassa on Kivitorin myymäläpäällikkö Jukka Mäki, jonka kanssa vaihdetaan kuulumiset kuorman lastauksen lomassa. Mari ja Jukka ovat tulleet tutuiksi, sillä kevät- ja kesäkaudella Kaukokiidon auto saapuu hakemaan noutokuormaa päivittäin. Talvella noutoja on pari kertaa viikossa.

Kivitori on kivituotteisiin ja -rakentamiseen erikoistunut verkkokauppa. Suurin osa toimituksista kulkee yksityishenkilöille, mutta myös yritykset tilaavat verkkokaupasta sen helppokäyttöisyyden vuoksi.

– Kivitorin tarina alkoi vuonna 2013, mutta sen takana toimivilla yrittäjillä on luonnonkiviosaamista jo 1980-luvulta lähtien. Tyypillinen asiakkaamme on tee-se-itse -rakentaja, joka etsii erilaisia kiveen liittyviä pihanrakennustarvikkeita, kertoo Kivitorin myyntipäällikkö Pirkka Kallio.

Purkupaikalla on väliä

Kivitorin toimitus

Paras purkupaikka Kivitorin tuotteille on tasainen asfaltti- tai sorapiha, mutta myös muualle toimittaminen onnistuu.

Jakelu yksityisasiakkaille poikkeaa monesti yritystoimituksista, mikä tuo omat haasteensa logistiikalle. Yksityisasiakkaiden lähetykset toimitetaan useimmiten kotiin tai mökille, ja lähettäjän on varmistettava etukäteen, että purkuolosuhteet ovat kalustolle ja tuotteelle sopivat.

– Paras purkupaikka tuotteillemme on tasainen asfaltti- tai sorapiha, jonne voi ajaa jakeluautolla. Lähetyksemme toimitetaan yleensä perälautapurkuna, ja painavia kivilavoja ei voi laskea nurmikolle. Ohjeistammekin asiakkaitamme varaamaan vähintään kovan alustan, jonka päälle lähetys voidaan laittaa. Lisäksi tiestön on oltava sellainen, että kalustolla pääsee perille. Se voi muodostua haasteeksi esimerkiksi pienillä mökkiteillä, Pirkka muistuttaa.

Kivitorin lähetykset kulkevat asiakkaille nopeasti – parhaimmillaan jo tilausta seuraavaksi päiväksi. Kuluttajajakeluun tulee kuitenkin varata vähintään yksi ylimääräinen arkipäivä, sillä Kaukokiito on yhteydessä yksityisasiakkaisiin ennen lähetyksen toimitusta. Tällä pyritään varmistamaan, että henkilö on paikalla vastaanottamassa lähetystä eikä turhaa jakelukäyntiä tule.

Kuljetus on osa palvelukokemusta

Kivitori on panostanut siihen, että lähetysten toimitus nivotaan kiinteäksi osaksi asiakkaiden palvelukokemusta. Kaukokiidon kuljetushinnat on viety verkkokauppaan, jotta asiakas saa hinnan rahdilleen heti tilauksen yhteydessä. Myös perinteisellä asiakaspalvelulla on paikkansa:

– Toimitushetki vaikuttaa asiakkaidemme kokonaistyytyväisyyteen: se on ainut hetki, kun vastaanottaja tapaa henkilön. Kaukokiidon kuljettajat ovat olleet kautta aikain ammattitaitoisia ja joustavia. Heillä on iso merkitys sille, että asiakkaamme suosittelevat meitä myös muille, Pirkka sanoo.

Kaukokiito siirtyi digitaaliseen toimitusketjuun, kun paperisista rahtikirjoista luovuttiin vuoden 2020 alussa. Muutos otettiin Kivitorilla vastaan positiivisesti:

– Paperinen dokumentti ei ole meille tarpeellinen, sillä tieto liikkuu sähköisesti. Näin korona-aikana paperittomuus vähentää myös turhia kosketuspintoja ja suojaa asiakkaitamme, Pirkka kiittelee.

Katso Kivitorin ohjeet lähetyksen vastaanottajalle.