Kaukokiitolaiset | Eeva Räihä | 24.11.2021

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ratin takana

Kuljetusliike Kantola & Koramon rekan ratissa istuu Kuusamon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Heikkilä. Neljäkymmentä vuotta kuljetusalalla vaikuttaneen miehen mittariin on kertynyt noin kolme ja puoli miljoonaa kilometriä. Mitä kaikkea on matkan varrella silmiin osunut ja korviin kuulunut? Otetaan selvää.

– Olen ajanut Kantola & Koramolla vuodesta 2019. Myin oman kuljetusyritykseni, kun olisi pitänyt ruveta kasvattamaan yhdistelmien pituuksia. Olen reilu kuusikymppinen kaveri, ei ollut enää halua moiseen. Tapasin vanhan tuttuni Ossi Koramon. Kehaisin, et mis sie tarviit hyvvää rekkamiestä nii täs siul o sellane! Pesti oli sillä selvä. Tykästyin taloon, työhön, pitkään linjaan. Halusin nimenomaan ajaa niin pitkää linjaa kuin Kuusamosta pääsee. Hyvä kalusto, kaikki asiat hoidetaan viimesen päälle. En ole yhtään katunut, Matti puntaroi yrittäjästä työntekijäksi vaihtamista.

Vastuullisia tehtäviä myös vapaa-ajalla

Mitä teet työajan ulkopuolella? – Punttisaliharrastusta on ollut kauan, raskastakin rautaa nousee. Meillä on velimiehen kanssa oma sali, kohtuu hyvin varusteltu. Osaan myös olla laiskana.

Viimeinen väite ei vakuuta, kun mies jatkaa mielenkiinnonkohteidensa luetteloa:

– Olen toiminut SKAL:n (Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry) varapuheenjohtajana 10 vuotta, ja Elintarvikealan kuljetusyrittäjät ry:n valtakunnallisen järjestön puheenjohtajana 15 vuotta. Nämä vastuut veivät Helsinkiin kerran viikossa.

– Kunnallispolitiikassa olen ollut 25 vuotta. Kuntavaalit oli kesäkuussa. Olen toiminut kolme kautta kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja yhden kauden valtuuston puheenjohtajana, ja siinä luottamustehtävässä olen jälleen.

– Kuntapolitiikassa ei voi yksin tehdä mitään. Suomalainen kuntademokratia on maailman paras. Päättäjät päättää ja virkamiehet toteuttaa. Uskalla päättää! Uskalla sanoa omat mielipiteesi ja perustele! Pitää uskaltaa mennä kansan eteen ja perustella päätökset, jyrisee pitkän linjan poliitikko.

Onko luottamustehtävistä tullut kommentteja? – Ei tässä nykyisessä työssä, kun olen palkkakuljettajana. Minä en puhu lainkaan politiikkaa töissä, Matti Heikkilä vakuuttaa.

Tervetuloa kuljetusalalle

Mitä haluat sanoa kuljetusalaa harkitseville, nuorille tai vähän vanhemmillekin?

– Hemmetin hieno ja niin tärkeä ala! Huoltoasemilta loppuu bensa ja kaupoista ruoka kahdessa päivässä, jos pyörät lakkaa pyörimästä. Jos viikoksi pysähdyttäisiin niin ei tarvitsisi yhtään selitellä miten tärkeä ala tämä on. Tavaravirrasta noin 90 % kulkee kumipyörillä. Koronan alkaessa korostettiin, että ollaan tärkeällä ja kriittisellä sektorilla elintarvikekuljetuksissa. Hieno ala ihmiselle, joka pärjää itsensä kanssa. Yrittäjämäinen, vastuuta ottava ote pitää olla, Matti painottaa, ja löytää lisää hyviä puolia kuljettajan työstä:

– Keskustelin jokin aika sitten arkkipiispa Tapio Luoman kanssa kuljetusalasta. Sanoin, että kuljettajan elämän paras puoli on, että maisemat vaihtuvat koko ajan, näen Suomen luonnon monimuotoisuuden ja kaikki vuodenajat. Saan istua lasikopissa sateellakin. Saan kuunnella sitä ohjelmaa ja musiikkia mitä haluan. Kukaan ei ole komentamassa olkapään takana. Ei niitä erittäin liukkaita ole kuin muutama kymmenen päivää, enimmäkseen ajetaan hyvillä keleillä. Palkkaus on kohtuullinen. Töitä riittää. Ihmettelen, ettei kuljetusala kiinnosta enempää.

Hieno ala ihmiselle, joka pärjää itsensä kanssa. Maisemat vaihtuvat ja saa nähdä luonnon monimuotoisuuden kaikkina vuodenaikoina.

Kuljetusala työllistää Kuusamossa

– Jos puhutaan paikallisesti, niin kuljetusala, henkilöliikenne mukaan lukien, työllistää Kuusamossa 420 henkilöä. Se on paljon! Aina kun tänne tulee vieraita, esitellään puu- ja matkailuala. Jos kuljetusalaa ei ruveta tuomaan esille, minä piirrän ne kalavot itte! Jotain alan tärkeydestä kertoo myös se, että Kantola & Koramo on saanut logistiikan perustutkinnon Kainuun ammattiopistoon Kuusamoon. Ensimmäinen kurssi alkoi puolitoista vuotta sitten.

Yhtä asiaa Matti Heikkilä haluaa vielä korostaa kuljetusalalle tulijoille: – Minä en koskaan sano kuski! Sanon aina, että te olette kuljettajia. Juoppokuskit on erikseen. Ammattikuljettajia ollaan!

Tällaisissa mietteissä ammattikuljettaja Matti Heikkilä taittoi matkaa Kuusamosta Lahteen puoli kymmenen maissa illalla. Kajaanin kohdalla suurin piirtein.