Ajankohtaista | | 25.10.2021

Ensimmäiset sähkökuorma-autot tulossa Kaukokiitoon

Turku ja Tampere saavat kumpikin omat täyssähköiset jakeluautot vuodenvaihteessa.  ̶ Pienennämme kuljetustemme hiilidioksidipäästöjä erilaisin keinoin, ja sähkökuorma-autot ovat yksi monista keinoista tavoitteeseen pääsemiseksi, kertoo Kaukokiidon tuotantojohtaja Henri Koort.

Kokemuksia kaupunkiliikenteestä

̶ Haluamme ymmärtää, miten sähköiset jakeluautot toimivat kaupunkiliikenteessä. On hienoa lähteä yhdessä kumppaneidemme kanssa tähän meille kaikille uuteen asiaan. Saamme varmasti kokeilusta kallisarvoista kokemusta, jota voimme hyödyntää tulevina vuosina täyssähköisten kuorma-autojen yleistyessä, Henri innostuu.

Kaupunkeihin tarvitaan latauspisteitä

Sähköistä jakeluautoa voidaan ladata samalla, kun sitä lastataan terminaalissa. Pääsääntöisesti akut ladataan täyteen yöaikaan, ympäristöystävällisesti tuotetulla sähköllä. Turussa ja Tampereella ei ole vielä yleisiä latauspisteitä raskaalle kalustolle. Kun latauspisteitä tulee kaupunkialueille, nouto- ja jakelureittejä voidaan monipuolistaa ja pidentää. Aluksi reitit suunnitellaan niin, että auto ladataan terminaalilla, ja kuljetukset ovat lähiliikennepainotteisia.

Sähkökuorma-auton plussat ja miinukset

Plussia:

  • Ajettaessa päästötön ja näin ollen yksi askel kohti ympäristölle ystävällisempää kaupunkilogistiikkaa.
  • Terveydelle haitallisia lähipäästöjä, kuten typen oksideja ja pienhiukkasia, ei synny. Nämä lähipäästöt ovat erityisen haitallisia tiiviissä kaupunkiympäristöissä.
  • Hiljainen, mistä on hyötyä erityisesti yöaikaan.
  • Kiihtyy nopeasti, mistä on etua kaupunkiliikenteessä.

Miinuksia:

  • Akkujen valmistuksella on merkittäviä vaikutuksia sosiaaliseen kestävyyteen ja ympäristöön.
  • Tällä hetkellä kolme kertaa polttomoottoriautoa kalliimpi, mutta tämä luultavasti muuttuu, kun liikenne sähköistyy.

Muutama tekninen fakta

Kaukokiidon sähkökuorma-autojen kantavuus on noin viisi tonnia. Yhdellä latauksella auton akku kestää noin kahdeksan tuntia, ja sen kapasiteetti on 265 kWh. Laturin koosta riippuen akun lataaminen täyteen kestää 2 – 10 tuntia. Yhdellä latauksella sähkökuorma-auton on ilmoitettu kulkevan noin 400 kilometriä, mutta täydessä lastissa on odotettavissa, että toimintasäde on pienempi. Me emme vielä tiedä – odotamme innolla, että pääsemme testaamaan.

Kaukokiidon kuljetuskalusto on kunnossa

Kaukokiidon perinteisellä polttoaineella kulkeva kalusto on loistavassa kunnossa. Kalusto on nykyaikaista, ja haluamme hankkia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa käyttökokemuksia myös sähköautoista. Pitkien HCT-yhdistelmävaunujen lisäksi meillä on käytössä ympäristölle ystävällisempiä kaasuautoja.