Ajankohtaista | Petri Angervuori | 15.6.2022

Elämme poikkeuksellisia muutoksen aikoja

Moni asia on nyt aivan toisin kuin koko lähes kolmekymmentä vuotta kestäneen urani aikana logistiikan parissa. Muutokset ja poikkeukselliset olosuhteet heijastuvat myös kuljetus- ja logistiikka-alaan.

Euroopassa käydään sotaa, joka tavalla tai toisella vaikuttaa hyvin monen yrityksen toimintaan Suomessa.

Polttoaineiden ja energian hinnat ovat huipputasolla, eikä hintojen nousulle näy loppua. Pörssikurssit heiluvat ja inflaatio on poikkeuksellisen korkeissa luvuissa ympäri maapallon.

Kuljetusvolyymit ovat olleet vuoden 2022 aikana Kaukokiidon osalta pitkälti samalla tasolla kuin 2020-2021. Pandemian hellittäessä vähitellen – ainakin toistaiseksi – olemme panneet merkille, että sähköisen kuluttajakaupan pakettitoimitusten määrät ovat hieman laskeneet. Näyttää siltä, että ihmisten ostokäyttäytyminen on kääntynyt hieman taas kivijalkamyymälöiden suuntaan. Tämä saattaa toki olla vain tilapäinen muutos, joka johtuu siitä, että kuluttajat ovat koronapandemian rajoitusten jälkeen kaivanneet päästä kauppoihin.

Vapaata varasto- ja logistiikkatilaa on hyvin vaikea löytää oikeastaan koko Suomesta. Maahamme on nousemassa runsaasti uusia logistiikkatiloja. Tämä on hyvä asia ja luo edellytyksiä kehittää ja ottaa käyttöön alan viimeisimpiä innovaatioita ja teknologioita.

Muutoksia ja epävarmuustekijöitä on ilmassa enemmän kuin pitkään aikaan. Niihin on vaikea vaikuttaa, mutta meidän pitää pystyä sopeutumaan niihin. Toivotaan, että maailmanpoliittinen tilanne paranee, ja epävarmuus poistuu tai ainakin vähenee pian.

Sesongista 2022

Olemme onnistuneet ylläpitämään hyvän toiminnan laadun Kaukokiidossa kaikista epävarmuustekijöistä huolimatta. Elämme tätä kirjoittaessani kevät- ja kesäsesongin kiireisimpiä viikkoja. Koko organisaatiomme keskittyy asiakaslupauksemme täyttämiseen. Haluamme tuottaa aina parempia asiakaskokemuksia. Näinhän me olemme strategiassamme määrittäneet, ja tästä tavoitteesta pidämme kiinni.

Kuluvaa vuotta sävyttää myös jatkuva toimintojemme parantaminen ja kehittäminen strategiahankkeidemme kautta. Kerromme hankkeiden saavutuksista myöhemmin tämän vuoden aikana, mutta yhden kärkihankkeen haluan kuitenkin nostaa esiin jo tässä kirjoituksessa, ja se on vastuullisuuden kehittämishanke. Olemme päivittäneet vastuullisuusohjelmamme ja määrittäneet itsellemme kovan tavoitteen. Haluamme pystyä tarjoamaan hiilineutraalit kuljetuspalvelut vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on erittäin kova ja teemme sen eteen kaiken voitavamme.

Kuljettaminen ei onneksi lopu koskaan. Se vain kasvaa digitaalisuuden ja nettikaupan myötä. Kaukokiito-ketju työllistää 2 000 työntekijää. Valtaosa heistä on kuljettajia. Heidän lisäkseen kaukokiitolaisia työskentelee terminaaleissa, varastoissa ja monenlaisissa tehtävissä toimihenkilöinä. Osaava henkilöstö on meidän tärkein voimavaramme. Osaavan henkilöstön saatavuudessa on nähtävissä yhä suurempia haasteita. Näin on myös Kaukokiidossa. On tärkeää, että alan toimijat ja valtiovaltakin tekevät toimenpiteitä, joilla osaavan henkilöstön saanti logistiikka-alalle varmistetaan myös jatkossa. Kaukokiito haluaa olla aktiivinen toimija tälläkin sektorilla.

Toivotan kaikille kumppaneillemme erittäin hyvää kesää ja lomakautta!

Petri Angervuori
toimitusjohtaja, Suomen Kaukokiito Oy