Ajankohtaista | | 28.3.2022

Jukka Jalonen haastoi meidät rekanvetoon

Meidät tunnetaan kasvollisena kuljetusketjuna, jota ei johdeta kulmahuoneesta, vaan esimerkillä ja edestä – yhtenäisenä joukkueena. Pyysimme Suomen menestyneimmän tiiminvetäjän Jukka Jalosen testaamaan, miten joukkuepelaaminen toimii käytännössä. Jalonen haastoi Kaukokiidon neljä osakasliikennöitsijää vetämään rekkaa. Riittikö pelirohkeus ja liikkuiko rekka?

Mitä yhteistä on jääkiekkomaajoukkueen teeseillä ja Kaukokiidon arvoilla?

Ennen rekanvetoa Jukka Jalonen piti liikennöitsijöille luennon parhaan ketjun luomisesta ja rohkeuteen kannustavasta ilmapiiristä. Jalonen huomasi, että Kaukokiidon perustuksiin valetut arvot rohkeus, jatkuva kehittäminen, vastuullisuus ja perheyrittäjyys ovat hyvin linjassa jääkiekkomaajoukkueen teesien kanssa.

Päivän aikana Jalonen kävi jokaisen teesinsä läpi liikennöitsijöiden kanssa, jotka kaikki vaikuttavat Kaukokiidon hallituksessa. Ensimmäisenä kuljettajan paikalle istahti Kuljetusliike Taipale Oy:n tekninen johtaja Riku Vainio.

Jukka Jalonen:
̶  Hyvässä ketjussa on jokaiselle määritetty selkeä tehtävä. Parhaissa ketjuissa jokainen ymmärtää oman roolinsa vaikutuksen muihin. Miten tämä Kaukokiidossa toteutuu?

Riku Vainio:
̶  Meidän ketjussa on neljä pelaajaa – neljä osakasliikennöitsijää – joilla on sama arvopohja, ollut jo vuosikymmeniä. Se vie meitä kaikkia ja sitä kautta Kaukokiitoa samaan suuntaan, yhteistä päämäärää kohti. Ilman Kaukokiitoa jokainen meistä osakasliikennöitsijöistä olisi huomattavasti heikompi kuin nyt, kun me olemme kaikki yhdessä. Kaukokiito-ketjussa yksi plus neljä on enemmän kuin viisi.

Saako Kaukokiidon hallitus rekan liikkeelle? Neuvonpidossa Jukka Jalosen kanssa vasemmalta Ville Koramo, Henri Jussila, Kalle Auramaa ja Riku Vainio.

Pärjätään kilpailussa kansainvälisille ja valtiollisille toimijoille

Jukka Jalonen:
̶  Meillä maajoukkueessa erilaiset pelaajat nostattavat toistensa tasoa omalla pelillään. Haastamalla ja esimerkillä johtamisella. Miten se toimii Kaukokiidossa?

Riku Vainio:
̶  No se peruskuvio, perustavoite on kaikilla osakasliikennöitsijöillä sama. Halutaan, että Kaukokiito menestyy ja sitä kautta oma yritys voi hyvin. Jokainen meistä haluaa tehdä parhaansa sillä saralla, mitä tekee. Tämä on iso työyhteisö. Kaikki me teemme töitä asiakkaidemme hyväksi. He voivat luottaa siihen, että ketju hoitaa heidän asiansa kunnialla loppuun asti.

Jukka Jalonen:
̶  Maajoukkueessa pelaajien suorituksia tarkastellaan monipuolisesti eri mittareilla. Millaiset mittarit teillä on käytössä?

Riku Vainio:
̶  Meilläkin toiminnan tasoa mitataan joka päivä, miten kukin meistä onnistuu. Ja sitä tehdään useilla mittareilla. Niitä ovat muun muassa tuotannon ohjaus, toimitusaikataulu, ajokäyttäytyminen ja päästöt sekä tietenkin kalustomme kunto ja henkilöstömme hyvinvointi. Kun kaikki tehdään avoimesti, pystymme kehittämään toimintaamme reilusti ja oikeaan suuntaan.

Vastuullisuus on arjen pieniä ja isoja tekoja

Jukka Jalonen:
̶  Sanon aina pelaajille, ettei kukaan voi olla hyvä salaa. Siitä jää aina kiinni. Kaukokiidon arvona on myös vastuullisuus, kerro siitä.

Riku Vainio:
̶  Viimeisten vuosien aikana on tehty isoja loikkauksia. Olemme aina ajaneet mahdollisimman täysillä kuormilla – ei tyhjänä eikä ylimääräistä. Ketju on ottanut ensimmäisenä käyttöön HCT-autot, joita on tällä hetkellä yli 200.

̶  Ensimmäinen kaasuauto otettiin jakeluun pari vuotta sitten ja nyt kaasuautoja on jo kahdeksan. Käytössämme on lisäksi kaksi pelkästään biodieselillä ja kaksi sähköllä kulkevaa kuorma-autoa. Tavoitteenamme on hiilineutraalit kuljetukset 2030 mennessä.

̶  Itse näen sen niin, että vastuullisuus lähtee toiminnasta ja teoista. Siitä mitä tehdään arjessa pitkäjänteisesti. Me osakasliikennöitsijät haluamme olla vahvasti suomalaisia perheyhtiöitä tulevaisuudessakin. Ja se motivoi kyllä ihan jokaista.

Sit mennään! Saadaanko rekka liikkeelle?

Suomen vahvin ketju

Klikkaa tästä videoon ja katso, saiko Suomen vahvin ketju rekan liikkeelle!