Kaukokiitolaiset | Tuuli Mäkelä | 1.10.2020

Liikenneneuvos Matti Auramaa: ”90 vuotta on pitkä matka”

Elokuussa menehtynyt liikenneneuvos Matti Auramaa (1932–2020) ehti todistaa Auramaa-yhtiöiden kasvun yhden miehen ja auton yrityksestä 600 työntekijän kuljetusliikkeeksi, jonka 300 ajoneuvoyhdistelmää kulkevat Suomen teillä päivin öin.

Matti vietti viimeiset vuotensa Mainiokoti Kultaruskon hoivakodissa Eurassa, jossa tapasin hänet syksyllä 2019. Auramaa-yhtiöt täytti tuolloin 90 vuotta.

– Tuossa meidän autoja pyörii, uusilla pituuksilla ja painorajoituksilla kaikki. Kun olin lapsi, eivät autot olleet kymmentä metriä pidempiä, Matti muisteli.

Hän osoitti hoivakodin ikkunasta maisemaa, jossa hän varttui pilkkeitä autojen polttoaineeksi pilkkovasta pikkupojasta Auramaa-yhtiöiden toimitusjohtajaksi ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajaksi. Matti kasvoi yhdessä yrityksen kanssa.

– Ensimmäiset kuljetukset teimme hevosella – kaikki ajettiin, mitä saatiin, Matti kertoi tuolloin.

Toden totta, muistona tuosta ajasta seisoo yhä vanha navetta Euran Luistarissa, jossa komeilee myös Matin vanhempien, Auramaa-yhtiöiden perustajan Yrjö Auramaan ja tämän Bertta-vaimon silloinen kotitalo. Se on edelleen perheen omistuksessa. Samassa pihapiirissä toimii myös Auramaa-yhtiöiden pääkonttori. Ne sijaitsevat alle kahden kilometrin päässä Kultaruskosta.

Matti Auramaa

Matti Auramaa aloitti uransa samoin kuin moni muukin kuljetusalalla työskentelevä – ratin takaa.

– Moni ei tiedä, että isäni ajoi alkuaikoina myös taksia, jolla kuljetettiin lauantaisin herrasväkeä pitkin Euraa ja lähikuntia. Monta vuotta räpiköitiin: sotavuodet olivat vaikeita ja kesti aikansa, ennen kuin toiminta lähti viimein 1950-luvulla kunnolla kasvuun. Tuolloin perustettiin myös Kaukokiito, jossa olemme olleet alusta lähtien mukana, Matti kertoi ja jatkoi:

– Siihen aikaan kuormat lastattiin ja purettiin käsin. Muistan, kuinka Eura–Hinnerjoki -välillä tukkikuormaa jouduttiin kesken matkaa purkamaan, jotta päästiin ylämäki ylös.

Ojasta hallitukseen

Matti tarttui ensimmäisen kerran auton rattiin jo 10-vuotiaana, tosin ilman lupaa:

– Kun konttorin väki lähti lounaalle, minä poika istuin kuskin paikalle ja hurautin ojaan. Toiste en ojaan ajanut! Ajokortin sain jo 15-vuotiaana, niin ei tarvinnut salaa ajella, Matti nauroi.

Matti ajoi pakkia

Konttorin ja naapuruston väki ihmettelemässä Matin ojaan ajamaa autoa.

Kortin saatuaan Matti ajoi kymmenen vuotta päivittäin Eura–Helsinki -linjaa. Myöhemmin hän siirtyi Raumalle ensin ajojärjestelyyn ja sen jälkeen yrityksen teknilliseksi johtajaksi. Matti tapasi tulevan vaimonsa, farmaseuttina uransa tehneen Tellervon (os. Tammiranta), ja he avioituivat vuonna 1962. Elämän loppuun saakka kestäneestä liitosta syntyi kolme lasta: Jussi, Pekka ja Kalle. Arki kului paitsi töiden ja perhe-elämän pyörittämisessä myös yhteisten harrastusten parissa: molemmat näyttelivät Euran nuorisoseuran näytelmissä ja ajoivat kilpaa rallia. Vuonna 1983 Matti seurasi isänsä jalanjälkiä ja jatkoi hänen työtään yrityksen toimitusjohtajana.

Matti siirtyi toimitusjohtajan tehtävistä Auramaa-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2003. Samalla yrityksen operatiiviseen johtoon nousivat Matin kolme poikaa. Matti seurasi viimeisiin elinvuosiinsa saakka tarkasti yrityksen päivittäistä tekemistä. Juuri ennen saapumistamme Pekka oli käynyt tervehtimässä isäänsä, keskustelua oli käyty etenkin tulevista kalustohankinnoista.

Eläköön yrittäjyys!

Liikenneneuvos Matti Auramaa ja hänen vaimonsa Tellervo

Matti ja Tellervo Auramaa ehtivät olla naimisissa 58 vuotta.

Vierailuni loppupuolella keskustelu kääntyi yrityksen työntekijöihin. Matti puhui heistä paljon ja kauniisti. Todellisia työmiehiä ja -naisia, joiden ansioksi voi laskea yrityksen 90-vuotisen matkan Suomen teillä. Sen kunniaksi Auramaa-yhtiöt järjesti juhlavuonna isot juhlat asiakkailleen, työntekijöilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Matin pitkä taival kuljetusalalla huipentui, kun hänet palkittiin juhlissa yli 70-vuotisesta työurastaan yhtiössä.

– 90 vuotta ja 300 autoa. Se on ollut pitkä matka, Matti herkistyi.

Matin huoneen seinällä komeili kuva rakkaasta ajokoirasta, Hannan Haku Luviasta, jonka kanssa Matti ehti tehdä monen monta metsästysretkeä. Viimeisimmät niistä Matti teki Honkilahdella syksyllä 2019. Innokkaana eränkävijänä tunnettu Matti kävi säännöllisesti luonnossa. Laavulla istuessa mieli lepäsi, ja se toi aina tasapainoa kiireiseen yrittäjäarkeen. Rakkaus luontoon, eläimiin ja yrittäjyyteen näkyy myös Auramaan nuoremmissa sukupolvissa. Hyvissä käsissä ollaan.

Kiitos Matti tekemästäsi työstä, olet perillä.