Kuljettajamme Tero Anttonen osallistui tammikuussa Oulun kaupungin järjestämään tapahtumaan, jossa eri alojen ammattilaiset kertoivat nuorille omasta työstään ja korjasivat alaan liittyviä virheellisiä mielikuvia. Näin Tero kertoo päivästään osana elävää ammattikirjastoa:
Ajankohtaista | Katarina Hellström-Peippo | 1.2.2019
Kuljettaja jakaa tietoa nuorille elävässä ammattikirjastossa
”Kävin työtoverini Hannu Moilasen kanssa nuorille suunnatussa Työ elämään -tapahtumassa, jonka järjestelyistä vastasi Oulun kaupunki ja tapahtumapaikkana toimi Oulun teatteri.
Olin jo viidettä kertaa mukana elävässä ammattikirjastossa. Elävä ammattikirjasto on yksi osa tapahtumaa, jossa on tarjolla tietoa eri ammateista, jatko-opiskelu mahdollisuuksista, kesätöistä, henkilöstövuokrauksesta ja TE-palveluista. Myös eri kaupunginosien asukastupayhdistykset olivat esillä. Elävä ammattikirjasto toimii vähän kuin oikea kirjasto. Siinä kirjojen tilalla on jonkun alan ammattilainen kertomassa omasta työstään. Lainaajat ovat pääsääntöisesti 9.-luokkalaisia nuoria, joita tulevaisuuden jatko-opiskelu tai työ mietityttää.
Meitä eläviä ammattikirjoja varten on iso odotteluhuone, jossa vaihdetaan kuulumisia ja jutustellaan ammateista. Sieltä on vuosien varrella tullut muutama tuttavakin, joita näkee työpaikoilla, joihin tulee tavaraa vietyä. Kirjastonhoitajat hoitavat lainauksen. Kun nuoret tulevat lainaustiskille ja valitsevat kirjan, kirjastonhoitajat hakevat kyseisen kirjan eli ammattilaisen paikalle. Lainassa saa olla enintään 15 minuuttia, jonka jälkeen kirja ilmoittaa lainaustiskille olevansa taas vapaa lainattavaksi ja menee odottamaan seuraavaa lainaajaa.
Itse olen erittäin mielelläni jakanut työelämätietoutta näin ammattikuljettajan näkökulmasta. Mukana meillä kirjoilla on myös keskustelun avaaja -koostelappu, jossa on streotypiota ammatista. Nuoret kyselevät yleensä jonkun verran, mutta itse saa kertoilla pääsääntöisesti vapaasti. Yleisimmät kysymykset ovat liittyneet palkkaukseen, ajomatkojen pituuteen ja rekan kokoon! Välillä on juttu rönsyillyt ohi aiheenkin, mutta se kuuluu asiaan.”
Aktiivinen ammattilainen paras lähettiläs
Omasta työstään innostunut ja aktiivisesti toimiva ammattilainen on paras henkilö kertomaan omasta ammatistaan. Hän voi toimia myös esikuvana vielä omaa alaansa etsiville nuorille ja onkin erinomainen valinta puhumaan oman alansa puolesta. Tässä tapahtumassa keskustelunavaajana käytettiin listaa kuljettajan ammatin stereotypioista – ja niitähän riittää.
Kuljettajan ammatista on yhä olemassa monenlaisia stereotypioita, eikä näitä syvälle juurtuneita ennakkokäsityksiä voi purkaa kuin alan aito ammattilainen. Teron käyttämässä listassa niistä mainittiin mm. Matti Eskon biisien laulaminen, punaruudullinen flanellipaita, höyrymakkaralla ja lihapiirakalla herkuttelu sekä ajatus siitä, että yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ei vietä koskaan kotielämää. Tällaisten monesti virheellisten ennakkokäsitysten purkaminen on tärkeää, sillä ne saattavat vaikuttaa negatiivisesti nuoren mielikuvaan alasta ja estää näin hakeutumisen muutoin mahdollisesti kiinnostavalle alalle.
Mikä ihmeen Työ elämään?
Työ elämään on nuorille suunnattu tapahtuma, jonka tarkoitus on tuoda yhteen nuoret, opettajat, ammattilaiset ja työnantajat. Nuoret ja heidän opettajansa pääsevät tapahtumassa tutustumaan eri alojen ammattilaisiin ja juttelemaan työnantajien kanssa. Tarjolla on kuitenkin myös tietoa kesätöistä ja ammatinvalinnasta.
Itse tapahtuma koostuu viidesta eri osa-alueesta: ammattikirjastosta, urakahvilasta, kesätyötreffeistä, tietoiskuista ja työnäytöksistä. Tapahtumassa vieraili noin 1950 kävijää, ja ammattikirjoja oli 31 eri nimikettä, joita lainattiin yhteensä 170 kertaa. Yhdistelmäajoneuvonkujettajan lisäksi ammattikirjoina toimivat mm. rakennusmies, poliisi, fysioterapeutti, yrittäjä, rauhanturvaaja ja kirjastonhoitaja.