Kaken keittiö | Eero Vottonen | 28.6.2017

Kesäkeitto – viha vai rakkaus?

Kokki Eero Vottonen uhmaa kesäkeittoon liittyviä ennakkoluuloja. Tämä resepti maistuu kesältä!

”Kesäkeitto on itselleni yksi niistä annoksista, joita inhosin lapsena. Luulen syyn olevan sama kuin monilla muillakin: koulussa tarjottu pakastevihanneksista täysin ylikypsäksi keitetty keitontekele, jolla ei ole mitään tekemistä oikean kesäkeiton kanssa.

Kesäkuu on Suomessa ensimmäisten avomaavihannesten aikaa, ja tässä keitossa hyödynnetään niiden luonnollisen herkullinen maku. Tästä reseptistä tulee melko runsaasti keittoa, mutta se on niin hyvää, että isompikin määrä menee varmasti kaupaksi.”

Kesäkeitto neljälle

400 g uuden sadon perunaa pestynä
1 nippu sipulia
1 nippu naattiporkkanaa
1 pieni kukkakaali
200 g pinaattia
1 l herneitä
100 g voita
1 l täysmaitoa
3 kpl laakerinlehteä
10 kpl kokonaista mustapippuria
Suolaa
Ruohosipulia
Tilliä
Kirveliä

Aloita keiton valmistus vihannesten käsittelyllä. Pilko isoimmat perunat neljään osaan ja pienet puolikkaiksi. Hienonna sipuli. Leikkaa porkkanat siivuiksi kuorineen. Tee kukkakaalista nuppuja. Kuori herneet valmiiksi ja huuhtele pinaatti.

Sulata voi kattilassa ja laita joukkoon pilkotut perunat. Anna hautua miedolla lämmöllä viisi minuuttia ja lisää joukkoon sipuli sekä porkkanat. Jatka voissa hauduttamista vielä viisi minuuttia ja lisää joukkoon maito, pippurit ja laakerinlehdet. Kun keitto alkaa kiehua, lisää joukkoon kukkakaalinnuput ja mausta suolalla.

Anna kiehua hiljalleen kolme minuuttia ja tarkista vihannesten kypsyys. Kaikkien raaka-aineiden tulisi olla vielä napakoita. Lisää lopuksi herneet, pinaatti ja hienonnetut yrtit. Tarkista maku ja lisää lopuksi joukkoon nokare voita.