Ihmiset ja paikat | Tuuli Peltomäki | 26.5.2017

Kaukokiidossa on kokemusta ja uutta virtaa osa 2

Esittelemme kaksiosaisessa sarjassa neljä kaukokiitolaista, joista kaksi ovat tehneet pitkän ja ansiokkaan uran Kaukokiidon palveluksessa ja kaksi, joiden ura on vielä alussa.

Sarjan toisessa osassa esittelemme Kuljetusliike Taipaleen laskuttajan Ville Räsäsen ja Kaukokiidon palveluneuvoja Seija Moision.

Hyvin tehdyn työn jälki näkyy

ville rasanen taipale

Vuoden Kuljetusliike Taipaleen Hämeenlinnan toimipisteessä työskennellyt Ville Räsänen on varsinainen monitoimimies. Liikenneinsinööriopintoja viimeistelevä Ville tuli taloon kesätyöntekijäksi toukokuussa 2016. Ensimmäinen kesä kului ajojärjestelyssä tuuraushommissa ”kakkosmiehenä”. Kesätyöt vaihtuivat syksyllä päivätyöksi, kun Ville siirtyi Hämeenlinnan varastolle. Siellä hän kehitti varastointijärjestelmää, toimi asiakkaiden yhteyshenkilönä ja vastasi huoltoasioista.

– Koen omaksi vahvuudekseni kyvyn oppia ja hyödyntää uusia järjestelmiä ja työkaluja. Sitä kautta minulla on parempi valmius osallistua niiden kehittämiseen käyttäjiä ja asiakkaita entistäkin paremmin palvelevaan suuntaan, Ville pohtii ja jatkaa:

– Kaukokiidon toiminnanohjausjärjestelmä helpottaa lähetysten seurantaa ja parantaa toimitusvarmuutta – tiedämme aina, missä lähetykset menevät. Sen kehittäminen on ehdoton valttimme tulevaisuudessa.

Viimeisin käänne Villen työnkuvassa tapahtui huhtikuussa 2017, kun Taipaleen pitkäaikainen laskuttaja Arja Aalto jäi eläkkeelle. Ville vastaa nyt kaikesta Taipaleen Hämeenlinnan kuljetus-, terminaali- ja varastolaskutuksesta. Nuori mies on päässyt lyhyessä ajassa tutustumaan kuljetusalaan monelta kantilta. Se auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa.

– Kaukokiidon vahvuus on ihmisläheinen yhteisö, jota asiakkaiden on helppo lähestyä. Aamuisin ei harmita lähteä töihin – pidän ihmisten kanssa työskentelystä ja siitä, että hyvin tehdyn työn jälki näkyy, Ville päättää.

Opimme toinen toisiltamme

Kaukokiito Seija Moisio

Palveluneuvojana Kaukokiidon laskutusosastolla työskentelevä Seija Moisio kurvaa Tampereen palvelukeskuksen pihaan skootterilla. Reitti on Seijalle tuttu, sillä takana on jo 45 vuotta Kaukokiidon palveluksessa. Seijan tarina Kaukokiidossa on yksi pisimmistä, mutta ei tavaton – monet ovat tulleet Kaukokiidolle suoraan koulunpenkiltä ja jääneet sille tielleen. Jotain se kertoo.

– Kaukokiitoon päätyminen oli sattumankauppaa. Kuulin, että Kaukokiito etsii lähettiä ja marssin Nekalan terminaaliin silloisen kassan, Hilkan, juttusille. Hänen huoneensa vieressä istui toimitusjohtaja Kalle Joutsiniemi. Hilkka huikkasi, että täällä on nuori tyttö hakemassa paikkaa. Kalle kurkisti ovesta sisään ja toivotti tervetulleeksi. Nykyään rekrytointi taitaa olla vähän erisorttista, Seija nauraa.

Seija toimitti aluksi laskuja henkilökohtaisesti asiakkaille, keitti kahvia, tyhjensi mappeja ja auttoi muissa konttoritöissä.

– Vuosien varrella työtehtävät ovat vaihdelleet. Olen ollut töissä laskutuksen lisäksi muun muassa keskuksessa ja varastossa konttoristina. Varastotöissä sain myös ajaa trukilla, ja tarvittaessa autoin tuotteiden pakkauksessa. Joka kerta on kysytty, haluanko lähteä kokeilemaan uutta ja aina olen halunnut, Seija muistelee.

Parasta työssä ovat työkaverit. Monet heistä ovat työskennelleet Kaukokiidolla Seijan rinnalla monta vuosikymmentä – tärkeitä ihmisiä. Seija jää eläkkeelle keväällä 2018. Hän on nähnyt kuljetusalan kehittyvän täysin manuaalisesta maailmasta nykyiseen sähköiseen toimintamalliin. Seija jakaa oppimaansa nuoremmille kaukokiitolaisille, mutta oppii yhtä lailla heiltä uusia asioita:

– Täytän pian 62 vuotta. Haastavinta työssä on pysyä mukana kuljetusalan kehityksessä – uusia työkaluja ja opeteltavaa tulee koko ajan. Onneksi meillä on talossa myös nuorempaa väkeä, jolle uuden teknologian omaksuminen on helpompaa – me vanhemmat voimme oppia myös heiltä, Seija sanoo.

Siirry artikkelin ensimmäiseen osaan.