Ajankohtaista | Tuuli Mäkelä | 11.1.2021

Porin terminaalin aurinkovoimala on valmistunut

Kuva: Samuli Sievi-Korte

Vaikka kuljetusliikkeen näkyvin osa on tiellä liikkuva kalusto, on myös terminaaleilla merkittävä rooli toimitusketjun hiilijalanjäljen muodostumisessa. Siksi Kaukokiidossa ympäristöteot ulottuvat myös kiinteistöihin – uusimpana niistä Porin terminaalin aurinkovoimala.

Porin vuonna 2013 valmistunut terminaali saa jatkossa osan energiastaan auringosta. Katolla komeileva 336 aurinkopaneelin aurinkovoimala otettiin käyttöön joulukuussa. Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n varatoimitusjohtaja Matti Esko ja henkilöstöpäällikkö Jukka Vataja ovat syystäkin innoissaan: aurinkovoima pienentää kiinteistön energiankulutusta, ja päästötön, uusiutuva energiamuoto säästää samalla ympäristöä.

Aurinkovoimalan toimitti Biolan Oy:n tytäryhtiö Biolan Ekoasuminen Oy. Asennustyöt aloitettiin lokakuussa, mutta kipinä hankkeelle syttyi paljon aikaisemmin:

– Kartoitimme mahdollisuutta aurinkovoiman käyttöön ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten, mutta aika ei ollut vielä silloin kypsä. Asia nostettiin uudelleen pöydälle viime keväänä ja kilpailutimme hankinnan. Biolan Ekoasumisen puolesta puhui hyvät referenssit, paikallisuus ja laadukkaat komponentit, Matti Esko kertoo.

Porin terminaalissa on kaikkiaan 6000 neliötä. Terminaalin kautta kulkee kappaletavaraliikenteen lisäksi Satakunnan alueen lihajalosteet, laitosmuonitukset ja keskusliikkeiden toimitukset. Aurinkovoimalasta saadulla energialla jäähdytetään jatkossa muun muassa kiinteistön 2200 neliön elintarviketilat.

– Paras hyöty aurinkoenergialle saadaan kesäkuukausina, jolloin kulutuskin on kovaa, Jukka Vataja muistuttaa.

Aurinkovoimasta hyötyy ympäristö ja yritys

Terminaali

Porin terminaalin aurinkovoimalan asennustyö aloitettiin lokakuussa, ja järjestelmä luovutettiin käyttöön joulukuussa. Kuva: Matias Auramaa

Biolan Ekoasuminen on erikoistunut ekologisen asumisen ratkaisuihin; aurinkovoiman lisäksi se tarjoaa tuotteita kompostointiin, käymälöihin ja vedenpuhdistukseen.

– Aurinkosähkö on Suomessa voimakkaassa kasvussa ja sen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään. Monesti kuvitellaan virheellisesti, että mitä lämpimämpää on, sitä tehokkaammin aurinkoenergia toimii. Näin ei kuitenkaan ole – energiantuotto on parhaimmillaan, kun lämpötila pysyy alle 25 asteen, avaa Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala.

Porin terminaalin aurinkovoimalasuunnittelussa päädyttiin kahdeksan vuoden takaisinmaksuaikaan. Koska voimalan käyttöikä on noin 30 vuotta, maksaa hanke itsensä verrattain nopeasti takaisin.

– Meidän on kuljetusalan toimijana kannettava ympäristövastuumme, ja aurinkosähkö on hyvä tapa pienentää kiinteistöjen hiilijalanjälkeä. Aurinkoenergia tarjoaa myös hyvän tuoton sidotulle pääomalle, mikä on yritysten näkökulmasta tärkeä asia, Matti Esko toteaa ja jatkaa:

– Uusissa terminaaleissamme on käytetty lämmitykseen maalämpöä ja valaistukseen LED-valoja. Seuraava energiatehokkuuden parantamisen keino on aurinkovoima.

Kaukokiito-ketjussa aurinkoenergiaa hyödynnetään myös muualla: Rovaniemen terminaaliin asennettiin viime keväänä oma aurinkovoimala. Kaukokiito kerää investoinneista saatuja kokemuksia ja käy systemaattisesti läpi kohteita, joissa aurinkoenergiaa voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää. Omavaraisella energiantuotannolla pienennetään myös asiakkaiden tuotteiden hiilijalanjälkeä.