Ihmiset ja paikat | Tuuli Peltomäki | 13.10.2016

Joukkuehenkeä kaukalossa ja tien päällä

IFK Helsinki/Seila Creations

Jääkiekko on osa suomalaista identiteettiä niin kuin makaronilaatikko ja ketsuppi, Täällä pohjantähden alla tai grillimakkara ja saunaolut mökkiterassilla pimenevässä illassa. Se puhututtaa kotisohvilla, työpaikkojen taukohuoneissa, sosiaalisessa mediassa, aamuyöllä grillijonossa. Kotimaisena toimijana Kaukokiito on vuosien saatossa ollut vahvasti mukana tukemassa suomalaista jääkiekkoa.

Kaukokiitolaisilla on yhtä monta suosikkijoukkuetta kuin Liigassa on joukkueita. Sen selittää Kaukokiidon paikallisuus – kuljetusverkosto ja henkilökunta ovat levittäytyneet koko Suomeen. Kaukokiito onkin vuosien saatossa tukenut lukuisia paikallisseuroja. Kahvitauoilla väittely joukkueiden paremmuudesta käy kiivaana.

– Jääkiekolla ja Kaukokiidolla on paljon yhteistä – tilanteet vaihtuvat, vaaditaan nopeita ratkaisuja ja molemmissa on pelattava joukkueena menestyäkseen. Jääkiekon tukeminen on jatkuvuudessaan vahva osa Kaukokiidon brändin luomista, toteaa Kaukokiidon myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Jarmo Lilja.

Jääkiekko kiinnostaa myös monia Kaukokiidon asiakkaita. Otteluihin kutsutaankin mukaan myös kumppaneita, jotta heitä olisi mahdollisuus tavata myös rennommissa merkeissä työajan ulkopuolella. Kaukalon reunalla hurratessa asiakkaiden kanssa jaetaan jääkiekon onnistumiset ja välillä myös ne epäonnistumiset.

Yhteistyötä ja pitkiä perinteitä

Kaukokiidon avainasiakasjohtaja Markku Kiesin sydän sykkii Helsingin IFK:lle. Syyskuussa alkanut liigakausi pitää miehen kiireisenä – kotiotteluissa käydään aina, kuin se vain on mahdollista. Myös asiakkaita kutsutaan joka kerta mukaan. Kiesi on seurannut suosikkijoukkueensa pelejä jo 70-luvulta lähtien. Kaukokiidon yhteistyö HIFK:n kanssa on jatkunut niin ikään vuosikymmeniä. Kaukokiito onkin yksi pisimpään HIFK:n kanssa yhtäjaksoisesti yhteistyötä tehnyt kumppani.

– Jääkiekko on kiehtonut kuljetusalaa ja kuljetusalan ihmisiä kautta aikain. Siksi myös jääkiekon ja Kaukokiidon perinne on pitkä, Kiesi pohtii.

HIFK:n myyntijohtaja Markus Lindströmin mukaan pitkät yhteiset tarinat eivät ole HIFK:n kohdalla tavattomia:

– HIFK:n kannattajat ovat tiivis ja lojaali yhteisö – samat ominaisuudet näkyvät myös yhteistyökumppanisuhteissamme, Lindström kertoo.

Kaukokiito näkyy Helsingin jäähallissa monin tavoin. Yksi osa jäähallin katsomosta on koristeltu Kaukokiidon valo- ja porrasmainoksin. Lisäksi molempien jäähyaitioiden takana on mainospaikat. Medianäkyvyyden lisäksi yksi yhteistyön antoisimmista puolista on HIFK:n järjestämät tapahtumat:

– HIFK järjestää yhteistyökumppaneilleen vuosittain erilaisia tilaisuuksia ja seminaareja, joissa on mahdollisuus verkostoitua nykyisten ja potentiaalisten asiakkaiden ja muiden yhteistyökumppanien kanssa, Kiesi kertoo.

Myös Markus Lindström on samoilla linjoilla:

– HIFK:n ja Kaukokiidon yhteinen tarina on alkanut aikoinaan fyysisestä mainoksesta ja kehittynyt vuosien saatossa yhä vuorovaikutteisempaan suuntaan – toimintaan, jossa jääkiekkoyhteisö tarjoaa tukea liiketoiminnan kehittämiselle.

Jääkiekkoon kiteytyy osaltaan suomalaisuuden ydin. Sisu, rehti joukkuehenki ja aitoja tunteita – sitä samaa tekemisen meininkiä, jota Kaukokiidossakin vaalitaan.