Ajankohtaista | Eeva Räihä | 22.2.2022

Asiakastyytyväisyyskyselyn tulos: toimitusvarmuus on tärkeintä ja Kaukokiidolla se on huippuluokkaa

Lähetimme laajan asiakastyytyväisyyskyselyn lähes 5 000 asiakkaallemme marras-joulukuussa 2021. Tulokset ovat kauttaaltaan hyviä, joiltain osin kiitettäviä. Parannettavaakin on. Me haluamme kehittää palvelujamme jatkuvasti – tarjota aina parempia asiakaskokemuksia.

Saimme runsaasti myös omin sanoin kerrottua vapaata palautetta, mikä on erityisen ilahduttavaa.

Asioiden tärkeysjärjestys ja miten Kaukokiito niissä on pärjännyt

Kysymys: ”Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä kuljetus- ja logistiikkakumppanuudessa?” Selvän ykkössijan vei toimitusvarmuus, ja siihen läheisesti liittyen luotettavuus ja lupausten pitäminen. Asteikolla 0-6, jossa nolla on merkityksetön ja 6 erittäin tärkeä, toimitusvarmuuden merkitys on 5,8. Kaukokiito sai arvosanaksi samalla asteikolla 5,2. Pyrimme edelleen parempaan, ja panostamme tänä vuonna erityisesti proaktiiviseen laadunvalvontaan. Se tarkoittaa sitä, että pyrimme estämään poikkeamien syntymisen jo etukäteen.

 

Mielenkiintoista on, että vastuullisuus ei vielä tässä kyselyssä noussut merkityksellisimpien asioiden kärkisijoille. Kaukokiidon arvosana (4,9) oli hieman yli arvioidun tärkeyden (4,7). Kysyttäessä lähivuosien näkymistä liittyen kuljetuksiin ja logistiikkaan, vastuullisuuden merkitys kuitenkin korostui selvästi. Odotukset kuljetusyrityksen vastuullisuusteoille ja -raportoinnille kasvavat vauhdilla, ja ne alkavat olla suorastaan vaatimus asiakassuhteen syntymiselle ja jatkuvuudelle.

Julkaisimme Kaukokiidon ensimmäisen vastuullisuusraportin joulukuussa 2021. Vastuullisuustyötämme ohjaa vastuullisuuden tiekartta, jonka avulla seuraamme edistymistämme aiempaa tarkemmin, mittaamme tärkeitä virstanpylväitä ja kerromme onnistumisistamme avoimesti ulospäin. Tänä vuonna optimoimme edelleen kuljetustehokkuutta, panostamme nykyaikaiseen kalustoon sekä ympäristöystävällisempiin energiamuotoihin. Ensimmäinen sähkökuorma-auto on aloittanut jakeluliikenteessä Tampereella, ja toinen samanlainen auto on tulossa Turkuun aivan lähiaikoina.

Hinta ei ole painoarvoltaan vastaajien viiden tärkeimmän asian joukossa. Kaukokiidon hintataso kirvoitti jonkin verran palautetta. Kuten tiedämme, kuorma- ja pakettiautoliikenteen kustannukset ovat nousseet noin kymmenen prosenttia viimeisen vuoden aikana. Merkittävin tekijä kuljetusten kustannusnousun taustalla on polttoainekustannusten kasvu.

Digitaaliset palvelut kehittyvät

Kaukokiidon digitaaliset palvelut arvioidaan monessa vastauksessa alan parhaiksi. Siirryimme kokonaan paperittomaan toimitusketjuun vuonna 2020. Kuljetusten tilausjärjestelmä Kaukoputki keräsi runsaasti myönteistä palautetta. Se koetaan yksinkertaiseksi, helpoksi ja nopeaksi. Myös kuljetusten seuranta saa kiitosta. Tutkimuksen avoin palaute ohjaa meitä erinomaisella tavalla säilyttämään kiitellyt ominaisuudet. Saimme myös varteenotettavia kehitysideoita esimerkiksi hakutoiminnon parantamisesta.

Erityisen hyviä onnistumisia

Kysymyksen ”Missä olemme onnistuneet erityisen hyvin?” vastauksissa korostuvat Kaukoputken lisäksi selvästi kolme asiaa:

  • toimitusvarmuus
  • asiakaspalvelu ja ongelmien ratkaisukyky
  • kuljettajien ammattimaisuus, täsmällisyys ja palveluhenkisyys.

Toimitusvarmuus on huippuluokkaa.

Tällainen on Kaukokiito

Kysyimme, mitkä ominaisuudet kuvaavat parhaiten Kaukokiitoa. Kaksi ominaisuutta nousi kirkkaasti muiden yli:

Me olemme

  • luotettava (74,2% vastaajista) ja
  • valtakunnallinen (75,7%).

Luotettavuus on niin tärkeä asia, ettei sitä voi painottaa koskaan liikaa. Ei ole koskaan tarvinnut kysellä lähetysten perään! Meille on tärkeää, että me voimme keskittyä omaan ydintekemiseemme.

 

Kiitos kaikille vastanneille! Toteutamme tutkimuksen jälleen loppusyksystä.