Kaken keittiö | Eero Vottonen | 20.1.2017

Talvipäivän maa-artisokkakeitto

Keittiömestari Eero Vottonen valmistautuu parhaillaan kokkien maailmanmestaruuskilpailun Bocuse d’Orin finaalin, joka pidetään Lyonissa 24.1.2017. Kaukokiito toivottaa Eerolle onnea ja menestystä finaaliin! Valmistautumisen ohella Eero jakoi meille suosikkikeittonsa reseptin.

”Joulukuun pitkien pyhien jälkeen koittaa tammikuu ja napakat talvipakkaset. Mikäpä sopisi paremmin ruokapöytään pulkkamäen jälkeen kuin tukeva keitto ja itse leivottu leipä! Oheinen keittoresepti on oma suosikkini. Jos keittoon haluaa enemmän ruokaisuutta voi sen kanssa tarjota paistettua palvikylkeä, savusiikaa tai vaikka paahdettuja pähkinöitä.”
Eero Vottonen resepti

Paahdettua maa-artisokkakeittoa ja mallasleipää kuudelle

Maa-artisokkakeitto:
600 g maa-artisokkaa
2 kpl salottisipulia
3 kpl valkosipulinkynsiä
50 g voita
8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
2 dl kuohukermaa
100 g ranskankermaa
sitruunanmehua, suolaa, mustapippuria, timjamia

Pese maa-artisokat huolellisesti ja leikkaa halki. Laita uuninkestävään astiaan, pirskota päälle hieman öljyä ja paahda 180 asteessa 30 minuuttia. Leikkaa artisokkien paahtuessa salotti ja valkosipuli hienoksi. Kuullota sipulit kattilassa voin kanssa. Lisää paahdetut artisokat ja kanaliemi kattilaan. Lisää mausteeksi muutama timjamin oksa ja anna hautua 15 minuuttia. Lisää keittoon kuohukerma sekä ranskankerma. Poista timjamin oksat kattilasta ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä, kunnes siinä on tasaisen pehmeä rakenne. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.

Mallasleipä:
2 dl vettä
1 dl kaljamaltaita
1 dl kaljamallasuutetta
4 dl piimää
40 g hiivaa
1 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
1 dl siemeniä (auringonkukka, sesam, kurpitsa, pinja)
2 dl täysjyväruisjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja

Kiehauta vesi ja lisää sinne kaljamaltaat. Anna tekeytyä hetki. Lisää kaljamallasuute ja piimä. Sekoita joukkoon hiiva, siirappi, suola ja siemenet. Lisää jauhot kevyesti sekoittaen. Kaada taikina leipävuokaan ja anna tekeytyä lämpimässä tunnin verran. Paista mallasleipää 170 asteessa noin 45 minuuttia. Leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä.