Kaukokiitolaiset | Katarina Hellström-Peippo | 7.5.2019

ICT-osasto kehittää Kaukokiidon digitaalisia sovelluksia

Kaukokiidon ICT- ja kehitysosasto huolehtii yrityksen digitaalisista sovelluksista ja tietojärjestelmistä. Osasto on kasvanut viime vuosien aikana ja projektit ovat muuttuneet entistäkin monipuolisemmiksi käsittäen tällä hetkellä niin sovelluskehitystä ja ohjelmistorobotiikkaa kuin järjestelmäintegraatioita ja big datan hyödyntämistäkin.

Olemme digitalisoineet toimintaamme viime aikoina erittäin aktiivisesti, ja muutokset niin järjestelmissä kuin toimintatavoissakin ovat olleet suuria. Perustana toimintatapojen muutokselle on modernisoitu taustajärjestelmä ja jo jonkin aikaa käytössä ollut hybrid cloud. Tällä hetkellä yksi suurimmista koko ketjun kattavista hankkeista on siirtyminen paperisesta rahtikirjasta digitaaliseen. Se on vaatinut ICT-osastoltamme pitkää kehitystyötä monien eri toimintojen osalta.

Monipuoliset työtehtävät tuovat vaihtelua

Ohjelmistokehitys tehdään suurelta osin talon sisällä, ja logistiikka-ala tuleekin pian tutuksi myös ohjelmistokehittäjälle. sillä yhteistyö on tiivistä  niin asiakaspalvelun kuin terminaalihenkilökunnankin kanssa. Vuoden alusta osaston johtajana aloittanut Samuli Toivonen on ilahtunut erityisesti uuden tehtävänsä laaja-alaisuudesta:

– Olen täällä paljon tekemisissä asiakkaiden kanssa, mutta tehtävään kuuluu myös osastojen välistä yhteistyötä, Samuli kertoo.

Kaukokiidolla pieni tiimi vastaa isoista osa-alueista, mikä tekee työstä vaihtelevaa ja monipuolista.

Kaukokiidossa ICT-kehittäjänä ja kehitystiimin vetäjänä toimii Teemu Toivanen, joka keskittyy tehtävässään järjestelmän kokonaisarkkitehtuurin suunnitteluun ja kehittämiseen.

-Tämän kolmen vuoden aikana, kun olen ollut Kaukokiidossa, työnkuva on laajentunut. On ollut ilo huomata, miten monipuolisia työtehtäviä täällä on, Teemu kertoo.

Kaukokiidolla pieni tiimi vastaa isoista osa-alueista, mikä tekee työstä vaihtelevaa ja monipuolista. Kun johtoportaitakaan ei ole montaa tasoa, päätökset voidaan tehdä nopeasti ja tiimeillä on paljon omaa toimintavaltaa.

Integraatioita ja reaaliaikaista mobiilitekniikkaa

ICT-osaston yhtenä päävastuualueena on talon sisällä kehitetty reaaliaikainen toiminnanohjausjärjestelmä, jonka kautta hoidetaan mm. työtilaukset, tilitykset ja laskutus. Sen kautta syötettyä tietoa käytetään eri sovelluksissa ja digitaalisissa työkaluissa. Myös asiakkaiden käyttämät järjestelmät saadaan keskustelemaan Kaukokiidon järjestelmien kanssa integraatioiden avulla. Niiden toteutus on osa ICT-osaston monipuolisia tehtäviä.

M2 on Android-pohjainen sovellus, joka on UX- eli käyttöliittymäsuunnittelusta lähtien Kaukokiidon oman ICT-tiimin käsialaa.

Yksi toiminnanohjausjärjestelmää käyttävistä sovelluksista on Kaukokiidon oma mobiilisovellus M2, joka on yksi terminaalityöntekijöiden ja kuljettajien tärkeimmistä työvälineistä. Sillä voidaan tuottaa dataa lähetyksen eri vaiheissa ja se mm. mahdollistaa lähetysten reaaliaikaisen seuraamisen. M2 on Android-pohjainen sovellus, joka on UX- eli käyttöliittymäsuunnittelusta lähtien Kaukokiidon oman ICT-tiimin käsialaa. Talon sisällä kehitetty sovellus vastaa juuri meidän tarpeitamme, ja toiminnallisuuksien suunnitteluun on osallistunut käyttäjiä kaikilta osastoilta. M2 on jatkuvan kehitystyön kohteena, sillä tavoitteenamme on mahdollisimman tehokas paperiton toiminta.

ICT- ja kehitysjohtaja Samuli Toivonen ja ICT-kehittäjä ja kehitystiimin vetäjä Teemu Toivanen.

Verkkoportaalimme taas on sähköinen linkki toiminnanohjausjärjestelmän ja asiakkaan välillä. Siellä asiakas voi mm. tehdä ja seurata tilauksia. Verkkoportaali on ollut nykyisessä laajuudessaan käytössä vuoden päivät. Se on jatkuvan kehityksen kohteena, sillä haluamme palvella asiakkaittamme mahdollisimman monipuolisesti ja taata asiakkaillemme entistäkin paremman asiakaskokemuksen.

Tavoitteenamme ei ole johtoasema vain tavaran vaan myös tiedon kuljettamisessa. Tarjoammekin asiakkaille erilaisia keinoja : yksi ratkaisu on meidän portaalimme käyttäminen, mutta myös integraatiot asiakkaan omaan järjestelmään ovat mahdollisia. Oman mobiilisovelluksemme ohella tiedon sujuvaa kuljettamista tukevat siis myös erilaiset järjestelmäintegraatiot asiakkaiden käyttämien järjestelmien kanssa.

Katse tiukasti tulevaisuudessa

Meille on ensisijaisen tärkeää pysyä kehityksen kärjessä omalla toimialallamme. Katseemme onkin koko ajan tulevaisuudessa ja uusissa toimintaa helpottavissa sovelluksissa. Esimerkiksi toistuvien tehtävien työtaakkaa on helpottamassa automatisoitu ohjelmistorobotiikka, RPA.

Tavoitteenamme ei ole johtoasema vain tavaran vaan myös tiedon kuljettamisessa.

– Kun rutiinityöt voidaan automatisoida, ihmiset pystyvät keskittymään haastavampiin tehtäviin, Petri Virkkala, käyttötuen ja palvelutuotannon tiiminvetäjä, kertoo.

Petri Virkkala, käyttötuen ja palvelutuotannon tiiminvetäjä

Vielä astetta pidemmälle keinoälyn käytössä pääsee 3d-konenäkösovellus, jonka testikäyttö on jo aloitettu tuotannossa. Käytännössä konenäkö mittaa työntekijän puolesta kollien mitat, mikä tehostaa terminaalitoimintaa entisestään.

Innovatiivinen, monipuolinen ja osaava ICT-tiimimme takaakin sen, ettei tavoitteemme johtavasta tiedon kuljettajasta jää pelkäksi sanahelinäksi.