Ihmiset ja paikat | Tuuli Mäkelä | 22.2.2018

Rekrytointitapahtumassa haetaan huippukuljettajia ja -työkavereita

Kummikuljettajat Erkki Leino (vas.), Jukka Kreutzer ja Jussi Suhonen ovat mukana uusien yhdistelmäajoneuvonkuljettajien rekrytoinnissa.

Kaukokiidon Oulun terminaalin portilla komeilee kyltti, jossa lukee ”rekrytapahtuma”. Pihassa seisoo kaksi yhdistelmää ja joukko sinikeltaisiin sonnustautuneita Kaukokiidon työntekijöitä. Alkamassa on Kuljetusliike Ilmari Lehtosen rekrytointitapahtuma, jonka tavoite on rekrytoida kesätyöntekijöitä yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi Oulun, Rovaniemen, Ylivieskan, Kemin ja Jyväskylän terminaaleihin.

Helmikuisena lauantaiaamuna Oulun terminaalin pihassa, teltan suojissa, paistuu makkaraa ja tarjoillaan kahvia, limua ja rinkeleitä. Särvintä on varattu paljon, sillä paikalle odotetaan työnhakijoita ympäri Suomen. Heidät toivottaa tervetulleeksi Ilmari Lehtosen myyntipäällikkö Rauni Heiskanen, laskuttaja Katja Haapalahti ja kuljettaja Tuomas Kiiveri.

Työnhakijat saapuvat kolmessa erässä ja kulkevat pareittain rasteilla, joissa testataan kuljettajan työhön liittyvää osaamista: trukin ja pumppukärryjen käsittelyä, kuormausta, ajoonlähtötarkastuksen tekoa ja autonkäsittelytaitoa. Lisäksi jokainen hakija käy yksilöhaastattelussa, ja heille esitellään Kaukokiidon toimintaa.

– Aiemmin haastattelimme kaikki kesätyönhakijat hajautetusti. Haastattelut sitovat resursseja pitkäksi aikaa eivätkä kuitenkaan kerro kaikkea hakijan osaamisesta. Viisi vuotta sitten aloimme pohtia, miten tehdä työnhausta hakijoille mielekkäämpää ja samalla kuitenkin varmistua, että saamme riveihimme hyviä tekijöitä, kertoo Ilmari Lehtosen kouluttaja ja laatupäällikkö Jari Pellikka.

Ilmari Lehtonen työllistää valtakunnallisesti 270 kuljettajaa. Tänä vuonna tavoite on työllistää 40 kesälomittajaa, joista osalla on mahdollisuus jatkaa töitä myös kesän jälkeen.

Kummikuljettajat mukana rekrytointiprosessissa

Kuljettaja Janne Pokka

Kuljettaja Janne Pokka on kuormausrastilla, jossa työnhakijoiden tehtävänä on tulkita rahtikirjoja ja poimia kuormaan oikeat lähetykset. Kuvassa oikealla kuljettaja Markku Alasiurua.

– Onkos tällainen kapula sulle tuttu? kyselee kuljettaja Jukka Kreutzer ja esittelee työnhakijalle Kaukokiidon mobiililaitteen toimintaa. Vieressä kuljettaja Erkki Leino seuraa, kun toinen työnhakijoista ajaa trukilla kierroksen ja kuljettaa lavaa.

Jukka ja Erkki ovat kaksi Ilmari Lehtosen kahdestatoista kummikuljettajasta, jotka ohjaavat, opastavat ja arvioivat työnhakijoita käytännön tekemistä testaavilla rasteilla. Yksilöhaastatteluista vastaavat kuljetusesimiehet. Lopuksi kaikki arviot kootaan yhteen, ja niiden pohjalta tehdään rekrytointipäätös.

Kummijärjestelmä otettiin Ilmari Lehtosella käyttöön viisi vuotta sitten. Kummit perehdyttävät taloon saapuvat uudet kuljettajat ja opastavat työharjoittelijoita. Heidän tehtävänsä on varmistaa, että uudet työntekijät saavat hyvän alun työuralleen Kaukokiidossa. Tätä luottamustehtävää varten he kävivät kurssin, joka antoi erilaisia avuja työhön perehdyttämiseen ja siinä vaadittaviin ihmissuhdetaitoihin. Lisäksi osa kummikuljettajista on suorittanut työn ohessa logistiikka-alan ammattitutkinnon Lapin oppisopimusoppilaitoksessa. He ovat kokeneita kuljettajia – yhteenlaskettuja vuosia tien päällä on satoja.

Kuljettaminen on vain osa kuljettajan työtä

Kuljettaja Jussi Suhonen

Ajoonlähtötarkastuksessa kuljettaja tarkistaa ajoneuvon renkaat, valot, kuorman, öljyt ja nesteet. Kuljettaja Jussi Suhonen näyttää mallia.

Kuljettaja Jussi Suhonen seisoo työnhakijan kanssa Lehtosen yhdistelmän vieressä. Käynnissä on ajoonlähtötarkastus, jossa työnhakijaa pyydetään kertomaan, mitä asioita kuljettajan on otettava huomioon ennen ajoon lähtöä. Valot, öljyt, nesteet, renkaat, kuorman tarkistus – huomioitavaa on paljon. Samaan aikaan kuljettajat Marko Kåhlman ja Ville Ollonqvist istuvat repsikan paikalla ajorastilla, jossa tarkastellaan hakijoiden ajotaitoa, kykyä peruuttaa ja hahmottaa auton mitat. Työnhakijoiden joukossa on sekä pitkään kuljetusalalla työskennelleitä, että vasta alalla aloittaneita.

– Käytännön osaamista testaamalla näemme paitsi tekemisen tason, myös halun tehdä töitä. Kun on halua, on myös kyky oppia. On kuitenkin muistettava, että kuljettaminen on vain yksi osa kuljettajan työtä. Asiakkaan kohtaaminen ja palvelu ovat sitäkin tärkeämpiä, toteaa Ilmari Lehtosen toimitusjohtaja Timo Heiskanen ja jatkaa:

– Oman porukan rooli rekrytointipäivässä on tärkeä, sillä haussa on paitsi huippukuljettajia myös huipputyökavereita. Kummikuljettajat kykenevät arvioimaan, kuinka hyvin hakijat soveltuvat tehtävään.

Lauantai on kääntynyt iltapäivän puolelle, kun kaikki hakijat ovat kiertäneet tehtävärastit ja käyneet haastattelussa. Vielä kuppi kahvia porukalla ja kotia kohti.


Ilmari Lehtosen rekrytointitapahtuma järjestetään tänä talvena 4. kertaa. Tapahtuma on saanut paljon positiivista palautetta työnhakijoiden keskuudessa, ja toimintamalli on otettu käyttöön myös muualla Kaukokiito-ketjussa. Kuljetusliike Y. Auramaa Oy järjestää kuljettajien rekrytointitapahtuman tänä vuonna toista kertaa Porissa ja Forssassa.