Muutos | Jari Immonen | 2.5.2018

Mitä kuuluu, kuljetusala?

Suomen Kaukokiidon toimitusjohtaja Jari Immonen kertoo ajatuksiaan kuljetusalan nykytilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Pitkä talvi on siirtänyt kevätsesongin alkua useilla viikoilla, ja se on alkanut vasta nyt käynnistyä. Olemme valmiina!

Me kaikki huomasimme omakohtaisesti talven ankaruuden ja sen, että talvi ei tuntunut loppuvan millään. Nyt kevät on jo onneksi alkanut lähes koko maassa, ja toive lämpimästä kesästä alkaa vallata mielemme. Pitkittynyt kevään tulo on lykännyt myös kuljetusalan volyymipiikkiä. Normaalisti kuljetusalan kevätsesonki alkaa huhtikuun alkupuolella ja kestää noin viikko juhannuksen jälkeen. Nyt sesongin alku on siirtynyt useilla viikoilla.

Talouden kehitysennusteet ja toteutunut kehitys antavat uskoa kuljetusalan volyymeiden kasvuun jatkossakin. Vuonna 2017 kuljetusvolyymit kehittyivät positiivisesti – tätä tarvittiinkin, elettiinhän alalla kituvuosia 2007–2008 päättyneen edellisen noususuhdanteen jälkeen. Alamme barometrit ennustavat edelleen kasvua, mutta sen ei uskota olevan aivan yhtä voimakasta kuin viime vuonna.

Luulenpa, että talouden kasvu ja lyhentynyt kevätsesonki tuovat yhdessä haasteita kuljetuskapasiteetin riittävyyteen koko alalla. Tätä emme luonnollisesti alan sisällä toivo, koska tällaiset haasteet eivät enää nosta tehokkuutta vaan jopa laskevat sitä, ja voivat mahdollisesti vaikuttaa myös toimitusvarmuuteen.

Olemme Kaukokiidossa odottaneet sesongin jälleen alkavan. Vahva yrittäjäasenne ja -arvot ovat läsnä verkostossamme jokaisena päivänä. Ne tuovat tullessaan myös kärsimättömyyttä, kun tositoimiin ei päästäkään silloin, kuin sitä on odotettu.

Toimialan paras nettosuositteluindeksi

Kuluneen vuoden aikana olemme Kaukokiidossa onnistuneet hyvin sekä jokapäiväisessä logistiikkapalvelun tuottamisessa että kehitystoimissamme. Toimintavarmuutemme on pysynyt hyvällä tasolla, ja olemme edenneet kehityshankkeissamme suunnitelmien mukaisesti. Kaukokiito noteerattiin Taloustutkimuksen viimeisimmässä kotimaan tavarankuljetusta koskevassa asiakastyytyväisyystutkimuksessa alan parhaaksi yritykseksi kokonaisarvosanoissa mitattuna. Lisäksi nettosuositteluindeksimme oli alan paras. Haluan ilmaista nöyrän kiitoksemme asiakkaillemme, pyrimme parantamaan toimintaamme edelleen!

Kaukokiito etenee johdonmukaisesti digitaalisuuden tiekartallaan. Olemme tehneet vuosia töitä prosessiemme sähköistämisen eteen. Sillä tarkoitetaan niin sähköistä kuljetustilausta, reaaliaikaista lähetysten seurantaa, laskutusta kuin kattavaa raportointiakin. Tämä työ jatkuu edelleen – tavoitteemme on rahtikirjaton toiminta, joka edellyttää aukottomia prosesseja. Digitalisaatiota hyödyntämällä parannamme myös tulevaisuudessa asiakaskokemusta ja sisäistä käyttäjäkokemustamme.

Olemme myös ottaneet isoja askeleita palveluidemme tuotteistuspolulla. Ensimmäiset tuotteet lanseerattiin markkinoille maaliskuussa 2018. Uusi tuotteemme on Kaukokiito Paketti, jonka uskomme olevan tervetullut vaihtoehto markkinoille. Tuotteistustyö jatkuu. Aiomme kuitenkin pitää huolta, että lopputulos tulee olemaan Kaukokiidon näköinen. Emme tule luopumaan vahvuuksistamme, joita ovat muun muassa kasvollinen paikallisuus ja palvelualttius.

Voimme siis katsoa yhdessä positiivisesti tulevaan. Hyvää kevään jatkoa kaikille!

jari_immonen

Toimitusjohtaja Jari Immonen