Ihmiset ja paikat | Tuuli Mäkelä | 9.10.2017

Liikenneturvallisuuspäivä Sääksjärven koululla

Kaukokiito osallistui Lempäälässä sijaitsevan Sääksjärven koulun liikenneturvallisuuspäivään. Koululaiset pääsivät tutustumaan jakeluautoon ja kysymään kuljettajan ammattiin liittyviä kysymyksiä. Samalla he oppivat tärkeitä liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita.

– Saanko mennä rekan kyytiin? Mitä tapahtuu, jos painan tästä nappulasta? Saanko kääntää rattia?

Sääksjärven koulun ala-asteen pihassa käy kova kuhina. Keskellä pihaa seisovat Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n jakeluauto ja kuljettaja Janne Kallinen. Heidän ympärillään pyörii kymmeniä oppilaita, jotka jonottavat pääsyä auton kyytiin. Samalla kun toiset jonottavat, toisten tehtävä on seistä auton ympärillä. Tarkoitus on havainnollistaa lapsille, mitä kuljettaja ratin takaa näkee, ja millainen on ison ajoneuvon katvealue.

Kaukokiito

Oppilaat pääsivät vuorotellen rekan kyytiin. Kuljettaja Janne Kallinen kertoo, mitä kuljettaja näkee ratin takaa.

– Kun olette ylittämässä tien ja näette ison rekan lähestyvän, morjestakaa kuljettajalle ja odottakaa, että hän tervehtii takaisin ja auto on pysähtynyt. Silloin voitte olla varmoja, että kuljettaja on nähnyt teidät, ja tien yli on turvallista kulkea, opastaa Kaukokiidon Tampereen logistiikkakeskuksen päällikkö Jussi Saarnio.

Sääksjärven koulu on Jussille tuttu paikka. Hän on itse käynyt aikoinaan saman koulun, samoin oma tytär ja pian myös ensimmäinen lastenlapsi. Kaukokiidon Lempäälän varasto sijaitsee vain kivenheiton päässä Sääksjärven koulusta, jonka ohi kulkee päivittäin lukuisia Kaukokiidon autoja. Siksi Jussi ei epäröinyt hetkeäkään, kun Sääksjärven koulun vanhempainyhdistys otti loppukesästä yhteyttä ja kysyi Kaukokiitoa mukaan. Auramaa puolestaan lupasi paikalle auton ja kuljettajan.

– Olemme suomalaisten perheyritysten omistama kuljetusjärjestelmä. Liikenneturvallisuus ja lapset ovat meille kaikki kaikessa, Jussi sanoo.

Liikenneturvallisuutta lasten kielellä

Elina Kurkioja

Sääksjärven koulun vanhempainyhdistyksen Elina Kurkioja opastaa oppilaita heijastimen käytön hyödyistä.

Turvallisuus – liikenneturvallisuus mukaan lukien – on yksi Sääksjärven koulun tämän vuoden teemoista. Siksi vanhempainyhdistys ”Sääksvanhemmat” päätti järjestää tapahtuman, jossa lapsille kerrotaan, mitä jalankulkijoiden tulee huomioida liikenteessä. Tapahtumassa lapset osallistuivat erilaisille pisteille, joissa käsiteltiin heijastimen käyttöä, ajoneuvon katvealueita ja suojatien ylitystä. Lisäksi lapsilla oli mahdollisuus tutustua lähemmin rekkaan ja kysyä kuljettajan ammattiin liittyviä kysymyksiä. Lopuksi esikoululaiset ja 1–2. luokkalaiset pääsivät katsomaan Miina ja Manu liikenteessä -lastennäytelmää, joka on toteutettu yhteistyössä Liikenneturvan kanssa. Näytöksessä seikkailivat kaksi tunnettua kissaa, jotka nostivat esille liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita erityisesti lasten näkökulmasta.

Tapahtuman puuhanaisena toimi vanhempainyhdistyksen Elina Kurkioja, joka kertoi koululaisille omalla pisteellään heijastimen käytöstä. Lasten keskuudessa liikkui huhu, että koulussa tehdään lähipäivinä yllätystarkastus – kaikki, joilla on heijastin, saavat lakritsia!

– Halusimme kertoa liikenneturvallisuudesta lapsille lasten kielellä ja havainnollistaa asioita konkreettisesti. Siksi oli hienoa, että saimme paikalle rekan lasten ihmeteltäväksi, Elina sanoo.

Kuljettaja Janne Kallinen vastailee jakeluautossa kolmen nuoren miehen kiperiin kysymyksiin. Samassa pihapiirissä ala-asteen kanssa sijaitsee myös Sääksjärven yläaste, jonka 7. luokan oppilaat Valtteri, Santeri ja Konsta tekevät juttua liikenneturvallisuuspäivästä koulun omaan lehteen.

Auton kuormatilassa käy kova vilske. Lapset haluavat tietää, mitä kaikkea Kaukokiidon rekan kyydissä voi kuljettaa. Erityisesti ilahduttaa tieto siitä, että autot kuljettavat esimerkiksi huvipuistolaitteita!

Koulun kellot soivat ja pienempien koululaisten koulupäivä päättyy. Osa käy vielä kysymässä, mahtaisiko rekan kyytiin päästä uudelleen.
Tyvi
Saaksjarven koulu