Vastuullisuus | Päivi Kaijula | 17.7.2023

Kierrätys: Kaukokiidon työvaatteista uusiokäytettävää kuitua

Osana meille Kaukokiidossa tärkeää vastuullisuustyötä on vanhojen, loppuun käytettyjen työvaatteidemme kierrätys. Ne lähetetään meiltä tekstiilien kierrätyslaitokselle Resterille Paimioon. Siellä tekstiilit avataan ja tehdään uudelleen käytettäväksi kuiduksi, joka puolestaan saa uuden elämän uusien tuotteiden raaka-aineena.

Me Kaukokiito-ketjussa otimme vuoden 2022 aikana käyttöön uudet työvaatteet, jotka valmistetaan osin kierrätetystä kuidusta. Siirtyminen kierrätysmateriaalista valmistettuihin työvaatteisiin oli meille arvovalinta, joka pohjautuu haluumme toimia vastuullisesti. Koska arvojemme mukaista on myös kuluttaa kaikki vaatteet vastuullisesti loppuun, uudet työvaatteet otettiin käyttöön asteittain. Luonnollista oli myös, että vanhat työvaatteemme löytäisivät paikkansa kierrätyksessä.

Vanhoista tekstiileistä kuiduksi – kuidusta uusiksi tuotteiksi

Kun käytössä olleet työvaatteemme ovat tulleet elinkaarensa päähän, ne kerätään ja toimitetaan Resterin poistotekstiililaitokseen Paimioon. Siellä yritysten toimittamat poistotekstiilit ja tekstiilituotannon sivuvirrat avataan mekaanisessa kuidunavausprosessissa uusiokuiduksi. Tästä uusiokuidusta eri teollisuusalat valmistavat sitten joko samaa tai vastaavaa tuotetta, mitä kuitu aiemmin on ollut tai jotain täysin uutta tuotetta. Materiaalina uusiokuitu on monipuolinen, sillä siitä valmistetaan esim. tyynyjen tai huonekalujen täytettä, huopakasseja, lankaa, terassien komposiittilautoja tai vaikkapa akustiikkalevyjä. Kierrätettävän kuidun mahdollisuudet ovat lähes rajattomat!

Työvaatteiden kierrätys on vastuullista. Rester valmistaa Kaukokiidon vanhoista työvaatteista kuitua, jota voidaan uudelleen käyttää.

Resterin tuotantolaitos aloitti toimintansa 2021 ja sen kapasiteetti muuttaa poistotekstiilit uudelleenkäytettäväksi kuiduksi on 6000t/vuosi. Prosessikapasiteetti nousee ensi vuoden alussa 11 000t/vuosi. Joni Mäenpää työvaatevalmistaja Touchpointilta ja Nina Pennanen Resteriltä kertovat, että he pyrkivät ajattelemaan koko kierrätysketjua mahdollisimman pitkälle, jotta seuraava kuidunkäyttökohde on myös kierrätettävissä eteenpäin.

Kierrätyskuidusta voidaan tehdä melkein mitä tahansa. Jopa tekstiilipöly, jota tiettyjen tekstiilimateriaalien prosessissa tulee, voidaan hyödyntää paperien, kartonkien ja tapettien valmistuksessa. Nina Pennanen. Rester Oy.

Työvaatteista uusien tuotteiden valmistusmateriaaliksi

Kaukokiidon vanhat työvaatteet on pääsääntöisesti valmistettu puuvilla/polyesterimateriaalista. Ne ovat huomiovaatteita, jotta tiellä ja terminaaleissa liikkuvat työntekijämme nähdään. Meille on tärkeää, että kaikki työvaatteemme käytetään aina loppuun asti ennen kuin ne kierrätetään. Kun vanhat vaatteet on muutettu kuiduksi, lopputulos on hieno! Kirkkaista huomiotekstiileistä valmistettu kuitukin on värikästä. Tällainen työvaatteistamme saatava kuitu voi esimerkiksi päätyä jatkojalostuksessa huopatuotteiksi. Kierrätys mahdollistaa, että vanhat työvaatteemme saavat uuden elämän uusien tuotteiden raaka-aineena.

Vanhoista työvaatteista valmistettu kierrätettävä kuitu on kirkasta, koska vaatteet ovat kirkkaita huomiovaatteita.

Kaukokiidon työvaatteiden kirkkaat värit näkyvät myös kuidussa, jota Resterin poistotekstiililaitos valmistaa. Ne voivat löytää uuden elämän vaikkapa huopatuotteina. Näin vanhatkin työvaatteemme päätyvät lopulta kiertotalouden materiaaliksi.

Kaukokiidon vaatekierrätys pähkinänkuoressa:

  • Kaukokiidon vanhat työvaatteet käytetään aina loppuun asti
  • Kun vaate on elinkaarensa päässä, se lähtee meiltä kierrätykseen
  • Rester valmistaa vanhoista työvaatteistamme kuitua, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistukseen
  • Noin puolessa vuodessa olemme keränneet vanhoja, loppuun käytettyjä työvaatteita kierrätettäväksi yli 700 kg. Tästä määrästä syntyy CO2e-säästöä reilu 2300 kg.