Vastuullisuus | | 22.2.2023

Kaukokiito logistiikka-alan suunnannäyttäjä – työvaatteet kierrätysmateriaaleista

Kaukokiito-ketjun uudet työvaatteet valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Ympäristön lisäksi vaatteissa on huomioitu toinenkin meille tärkeä vastuullisuusnäkökulma: työturvallisuus. Haastamme kaikki logistiikka-alan toimijat mukaan!

Me Kaukokiidossa teemme määrätietoista työtä ilmastokestävän logistiikan puolesta. Se vaatii meiltä toimenpiteitä usealla rintamalla, ja olemme siihen valmiita. Yksi vastuullisuusteoistamme on siirtyminen kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistettuihin työvaatteisiin. Niillä vaatetetaan kuljettajamme, alihankkijamme, terminaali- ja logistiikkatyöntekijämme sekä kuljetussuunnittelijamme – yli 2000 kaukokiitolaista ympäri maan.

Mallistomme on vastuullisia työvaateratkaisuja tarjoavan suomalaisen Touchpointin ja oman vaatetyöryhmämme yhteistyön tulos. Työvaatemalliston suunnittelussa huomioitiin erilaiset työskentelyolosuhteet, työergonomia sekä materiaalien hengittävyys ja huolto.

Vaatteiden käyttäjät, omat työntekijämme, olivat mukana malliston suunnittelussa, testasivat vaatteita ja niihin tehtiin parannuksia saadun palautteen pohjalta. Testiryhmä koki tärkeäksi työssä jaksamisen ja sen parantamisen mukavilla, joustavilla ja hengittävillä työvaatteilla. Lisäksi halusimme esihenkilöillemme erottuvat, oranssit työvaatteet. Se helpottaa suurissa terminaaleissa työnjohdon tunnistamista. Tämä mielessä syntyi kuljetusalan edelläkävijän työvaatemallisto.

Työvaatteet muovipulloista

Esihenkilömme tunnistaa oranssista takista. Takin olkavartta koristaa Avainlippu, joka on merkki suomalaisesta työstä.

Mitä vastuullisuus työvaatteissamme sitten konkreettisesti tarkoittaa? Tekstiiliemme pääraaka-aine polyesteri on korvattu vastaavalla kierrätetyllä kuidulla, jonka raaka-aineena on käytetty kierrätettyjä muovipulloja. Sen ansiosta materiaalin kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet 40 % suhteutettuna neitseellisen materiaalin käyttöön. Lisäksi tuotteiden kierrätettävyyttä on parannettu korvaamalla metalliset osat muovisilla. Hyödyntämällä kierrätettyä polyesteriä olemme saavuttaneet jo merkittäviä päästösäästöjä – vuoden 2022 aikana jopa 4378,6 kg CO2 e, joka vastaa 28 176 henkilöautokilometrin päästömäärää!

Työvaatteiden vastuullisuus ja niiden kestävät valmistusmenetelmät ovat meille arvotasolla iso juttu. Arvojemme mukaista on myös, että vaatteet kulutetaan loppuun ja ne pystytään kierrättämään vastuullisesti. – Harri Puotinen, Kaukokiidon tuotantopäällikkö

Uudet työvaatteet on otettu käyttöön asteittain vuoden 2022 aikana, sillä meille on tärkeää käyttää vanhat työvaatteet vastuullisesti loppuun. Loppuun käytetyt tekstiilit kierrätetään uudeksi raaka-aineeksi poistotekstiililaitos Resterillä Paimiossa. Niille tarjotaan uusi elämä teollisuuden raaka-aineina.

Pähkinänkuoressa

  • Kaukokiito ja Touchpoint aloittivat yhteistyön vuonna 2021.
  • Tavoitteemme oli suunnitella työvaatemallisto, joka huomioi ympäristö-, työturvallisuus- ja työhyvinvointinäkökulmat.
  • Työvaatemalliston käyttöönotto aloitettiin asteittain vuonna 2022.
  • Materiaalin kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet jopa 40 %.
  • Ja ovathan nuo vaatteet myös aika tyylikkäät!