Kaken keittiö | Eero Vottonen | 19.9.2017

Puuroa toisella tapaa

Sienikausi on parhaimmillaan. Eero Vottonen jakaa meille syyskuun reseptinä sienipuuron reseptin, joka sopii erinomaisesti paistetun kalan tai kanan kaveriksi.

”Syyskuu on Suomessa sieniaikaa, ja meiltä löytyykin ehdottomasti maailman parhaat sienet. Tässä reseptissä halusin yhdistää sienien kanssa kotimaisen ohran ja tehdä niistä ”puuron”. Reseptissä oleva sienipyre ei ole pakollinen puuron valmistukseen, mutta sen kanssa rakenteesta ja mausta tulee lähes täydellinen. Tämä ruoka soveltuu mainiosti risoton tapaan syötäväksi tai paistetun kalan tai vaikka kanan lisukkeena.”

Sienipyre
300 g tatteja, kantarelleja, suppilovahveroita
Yksi salottisipuli
3 valkosipulinkynttä
200 g kuohukermaa
50 g ranskankermaa
50 g voita
suolaa
mustapippuria
sherryä
etikkaa

Putsaa ja hienonna sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannu erittäin kuumaksi ja lisää hieman öljyä. Paista sieniä kuumalla pannulla ja lisää hetken päästä sipulit. Anna paistua hetki ja lisää kerma. Hauduta kypsäksi pannulla. Laita seos tehosekoittimeen ja aja pyreeksi. Lisää joukkoon ranskankermaa ja voita. Lopuksi vielä mausta pyre.

Sienipuuro

400 g ohrasuurimoita, esikeitetty
200 g metsäsieniä, putsattuna
Yksi keltasipuli hienonnettuna
300 g kana- tai kasvislientä
100 g mascarponejuustoa
200 g sienipyrettä
50 g voita
50 g parmesanjuustoa raastettuna
ruohosipulia
suolaa
mustapippuria myllystä
sitruunanmehua

Freesaa sienet ja sipuli kattilassa. Lisää joukkoon ohrasuurimot ja liemi. Lämmitä kiehuvaksi ja lisää joukkoon mascarponejuustoa sekä sienipyrettä. Anna kiehua hetki ja tarkista puuron rakenne. Sen pitäisi olla melko löysää, koska voi ja juusto suurustavat sitä vielä. Lisää kuutioitu voi ja raastettu juusto. Mausta puuro ja lisää joukkoon hienonnettu ruohosipuli.

Tarjoa puuron lisukkeena pikkelöityjä metsäsieniä ja porkkanoita.