Ihmiset ja paikat | Tuuli Peltomäki | 2.3.2017

Kuljettajavaihtoa Auramaalla: rekkatähdet tien päällä

Neljä belgialaista opiskelijaa suorittivat tammi-helmikuussa 2017 kolme viikkoa kestävän työssäoppimisjakson Satakunnassa. Vasemmalta oikealle: Lars, Jonas, Gert ja Marco.

Kuljetusliike Auramaa ja Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu tekevät Suomen mittapuulla poikkeuksellista kuljettajavaihtoa: he olivat 3. kertaa mukana Suomen ja Belgian välisessä Truckstars on the road -projektissa, joka toi neljä belgialaista yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattiin opiskelevaa nuorta Suomeen työssäoppimisjaksolle.

Neljä jännittynyttä nuorta miestä astelevat Auramaan Porin terminaaliin tammikuun lopussa. Alkamassa on kolmen viikon työssäoppimisjakso, jonka aikana belgialaiset opiskelijat, Lars, Jonas, Gert ja Marco, pääsevät tutustumaan siihen, millaista on toimia ammattikuljettajana Suomessa. Heidät on valittu kuljettajavaihtoon lukuisten hakijoiden joukosta. Opiskelijoita vastassa ovat Auramaan koulutuspäällikkö Teija Auramaa ja myyntipäällikkö Jukka Vataja, jotka esittelevät opiskelijoille Auramaan toimintaa ja Porin terminaalia.

Kahvipöydässä tarjoillaan Suomen kansallisruoaksi hiljattain valittua ruisleipää ja voita. Eniten puhututtaa Auramaan viime keväänä käyttöön otettu HCT-yhdistelmä: autot ovat Suomessa kaiken kaikkiaan Belgiaa suurempia.

– Belgiassa yhdistelmäajoneuvot ovat 18,75 metriä pitkiä ja kokonaismassa on 44 000 kiloa, kun Suomessa vastaavat luvut ovat 25,25 metriä ja 76 000 kiloa, Jonas, 18, kertoo.

Nuoret eivät tiedä Suomesta etukäteen paljoakaan. Luonto, järvet ja rauhallinen liikenne nousevat esille keskustelussa. Vaihtokokemuksista he ovat kuulleet opiskelutovereiltaan, jotka ovat olleet mukana aikaisemmissa työssäoppimisjaksoissa: palaute on ollut poikkeuksetta positiivista.

Opiskelijoita Auramaalla opastavat jo kolmatta kertaa kuljettajat Toni Lötjönen ja Arttu Hynnä. Lisäksi belgialaisista vieraista huolehtivat tänä vuonna myös kuljettajat Harri Reunanen ja Jere Liljeqvist.

– Kun kolme vuotta sitten tiedustelimme vapaaehtoisia kuljettajia mukaan projektiin, Toni ja Arttu lähtivät ennakkoluulottomasti mukaan. Heidän tekemisestään on jäänyt hyvä muistijälki, ja Arttu kyseli tälläkin kertaa jo hyvissä ajoin, saako olla mukana. Tänä vuonna remmiin saatiin myös Harri ja Jere, Jukka Vataja hymyilee.

Seuraavien kolmen viikon aikana opiskelijat osallistuvat opetustunneille Sataedun tiloissa Raumalla, mutta pääsevät tekemään myös käytännön työtä yhdessä Auramaan kuljettajien kanssa – noutoja, jakoja ja elintarvikerunkokuljetuksia Porin ja Etelä-Suomen alueella.

Terminaalin pihassa nuoret ihmettelevät täysperää, joka on lähdössä Euran kautta Lahteen ja takaisin. Tuollaista kun pääsisi ajamaan.

Tie, kuljettaja ja rauha

Auramaa Porin terminaali

Yhdistelmäajoneuvot ovat Suomessa paljon suurempia kuin Belgiassa. Kohti Lahtea lähtevä auto ihmetytti Porin terminaalin pihassa.

Seuraavan kerran juttelen opiskelijoiden kanssa kolme viikkoa myöhemmin. Aika Suomessa alkaa olla lopuillaan. Mitä se opetti kuljetusalasta Suomessa?

– Päivämme alkoi aamuneljältä. Toimitimme lähetyksiä ruokakauppoihin, kouluihin, vanhainkoteihin, kauppakeskuksiin ja poliisiasemalle. Joinakin päivinä noudimme ja jaoimme lähetyksiä tehtaisiin. Koin, että Suomessa ammattikuljettajia arvostetaan, ja heidät huomioidaan liikenteessä Belgiaa paremmin, Marco, 18, kertoo.

– Autoimme kuorman sidonnassa, ja sain peruuttaa auton lastauslaiturille! Lisäksi opettelimme nosturin käyttöä, Lars, 19, lisää.

– Sataedu tarjosi meille mahdollisuuden opetella ajamaan myös liukkaissa olosuhteissa. Olin yllättynein siitä, kuinka taitavasti suomalaiset kuljettajat onnistuvat ajamaan isoilla täysperävaunuilla kaupungeissa ja pikkuteillä, Gert, 18, jatkaa.

– Belgiassa kuljettaja joutuu jatkuvasti liikenneruuhkiin, joiden vertaisia ei Suomessa ole. Suomessa on tie, kuljettaja ja rauha. Sellaista emme pääse Belgian liikenneruuhkissa kokemaan, opiskelijat tuumaavat.

Opiskelijat tutustuivat vierailunsa aikana suomalaiseen kulttuuriin myös laajemmalti: he kävivät Porin lisäksi muun muassa Tampereella, osallistuivat jääkiekkopeliin ja saunoivat, pilkkivät ja pelasivat curlingia. Vaikka me suomalaiset pidämme elämäntyyliämme usein kiireisenä, tykästyivät kaikki opiskelijat juuri Suomen rauhalliseen ja stressittömään elämänmenoon, luontoon ja liikennekulttuuriin. Jopa siinä määrin, että he puhuivat mahdollisuudesta muuttaa tulevaisuudessa työn perässä Suomeen. Haasteita toi ainoastaan suomen kieli:

– Puhun monia kieliä, mutta suomi tuntuu ihan mahdottomalta! Marco nauraa.

Yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa

Ryhmakuva

Truckstars on the road on useiden toimijoiden yhteistyön tulos. Takarivissä vasemmalta oikealle: Sataedun logistiikka-alan lehtori Arto Pynnö, Teija Auramaa, Jukka Vataja, opettaja Jo Paque. Keskellä: Gert Putzeys, Jonas Bosmans ja opettaja Jan Thijs. Alarivissä: Marco Van Laer ja Lars Van Esser.

Auramaan koulutuspäällikkö Teija Auramaa on mielissään opiskelijayhteistyöstä. Kokemus kuljettajavaihdosta on ollut aina positiivinen – niin myös tällä kerralla. Yhteistyö on kestävällä pohjalla, ja sitä jatketaan myös tulevaisuudessa.

– Kuljetusalaa pidetään konservatiivisena, joten haluamme raivata tietä ja olla esimerkkinä muille. Verkostoituminen oppilaitosten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa on tärkeää, ja se tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta, vaikka emme toimikaan kansainvälisen liikenteen kentässä, Teija kertoo.

Teija väläyttelee mahdollisuutta laajentaa yhteistyötä tulevaisuudessa myös muihin terminaaleihin. Porin puolesta puhuu kuitenkin monipuolisuus:

– Porissa opiskelijat voivat osallistua sekä paikallis- että runkoajoon. Sijainti on hyvä ja elintarvikekuljetusten osuus suuri.

Kyse ei ole kuitenkaan ainoastaan oppimisympäristön tarjoamisesta opiskelijoille. Vaihto opettaa myös auramaalaisia:

– Tämä on oppimismahdollisuus myös omille kuljettajillemme: he pääsevät vaihtamaan kokemuksia ammatillisissa asioissa, harjoittamaan kielitaitoaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Kuljettajamme ovat viettäneet iltaa opiskelijoiden kanssa myös työajan ulkopuolella: sitä ei ole koskaan vaadittu, vaan he ovat itse halunneet näyttää nuorille suomalaista elämänmenoa. Arvostamme sitä kovasti, Teija hymyilee.

Truckstars on the road -projektiin voi tutustua sen Facebook-sivuilla.